VIDEO: Ovako izgleda putovanje železnicom sa najlepšim pogledom na svetu

Bergenska železnica je najviša pruga severa Evrope.
VIDEO: Ovako izgleda putovanje železnicom sa najlepšim pogledom na svetu
Foto: 021.rs
Proteže se fascinantnim predelima juga Norveške, spajajući prestonicu Oslo sa drugim po veličini gradom Bergenom, smeštenim na jugozapadu zemlje.
Tih oko 500 kilometara provešće vas kroz predele nestvarne lepote šuma, jezera, fjordova, rečnih brzaka, snegom prekrivenih planinskih visoravni.
Tokom gotovo sedam sati puta nećete moći da odvojite pogled od prozora, koji vas, u zavisnosti od doba godine, u samo jednoj vožnji može provesti kroz sva četiri godišnja doba i kaleidoskop svih mogućih boja koje priroda ume da podari.
 
Železnica ima 180 tunela i 22 stanice.
 
Lonely planet je ovu trasu proglasio jednom od najlepših u svetu.
 
Već više od jednog veka Bergenska železnica je spona između istoka i zapada Norveške. Iako je zvanično otvorena 1909. godine, planovi za izgradnju datiraju iz 1871. U izgradnji je učestvovalo više od 2.400 radnika.
 
Poseban inženjerski izazov predstavljala je trasa od stotinak kilometara kroz visoke planine između Mjelfjela i Geila.
 
Mašinovođe na ovoj ruti imaju običaj da kažu da imaju kancelariju s najlepšim pogledom na svetu.
 
  • Vlada

    26.09.2022 08:43
    A Glacier Express izmedju St.Moritz i banje Zermatt? Jos lepsi pogled i jos izazovniji inzenjerski poduhvat u savladavanju visinskih razlika kroz Alpe. I dan danas se koriste tuneli i vijadukti stari preko 100 godina.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja

Airbnb zabranjuje kamere u stanovima za izdavanje

Digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata.

VIDEO: Grom udario u avion pun putnika

Pilot Itan Vest koji se u nedelju nalazio u blizini aerodroma u Vankuveru uspeo je da snimi kamerom svog telefona redak i opasan incident kada je grom udario u avion.

VIDEO: Izabran najgori aerodrom na svetu

Aerodrom Šarlroa, poznata destinacija niskotarifnih avio-kompanija zbog blizine Briselu, najgori je aerodrom na svetu po broju putnika, objavio je portal Business Financing.