VIDEO: Turista u Briselu razbio istorijski kip - i to dan nakon restauracije

Irski turista razbio je istorijski kip u Belgiji samo dan nakon što je predstavljen javnosti posle restauracije koja je koštala 15.000 funti.
VIDEO: Turista u Briselu razbio istorijski kip - i to dan nakon restauracije
Foto: Pixabay
Neimenovani muškarac uhapšen je zbog toga što je 10. septembra otkinuo deo ruke s bakljom na spomeniku ispred novootvorene berze u Briselu, javlja belgijski VRT NWS.
Celokupna zgrada je takođe otvorena dan ranije, nakon velike obnove koja je koštala 77 miliona funti. Društvenim mrežama proširio se snimak incidenta. Na njemu se vidi turista koji se ponaša kao da je pijan, kako se penje na kip. Zatim se uspravlja pokušavajući da skoči, ali pritom lomi baklju i veliki deo ruke kipa, piše "Independent".
Policijske kamere snimile su čin slučajnog vandalizma, a muškarca su navodno policajci ubrzo presreli i uhapsili u obližnjem restoranu brze hrane. Vlasnici štetu koju procenjuju na hiljadu funti žele da naplate direktno od turiste.
 
 
 
Nel Vandevenet, koji je vodio projekat obnove, tvrdi da je turista bio "veselog raspoloženja". 
 
"Popravka će koštati mnogo jer će posao morati da obave pravi majstori, a Agencija za spomenike i pejzaž regije Brisel će nadzirati radove. Sigurno će posao potrajati nekoliko nedelja ili čak meseci", kazao je. 
"Celoj zgradi je tek sada vraćen stari sjaj, uključujući i dva lava koji su bili u lošem stanju. Mislili smo da će skulpture uživati dobiti poštovanje. Jako je tužno što se ovo dogodilo", dodao je Vandevenet. 
 
To je poslednji u dugom nizu incidenata koje su izazvali turisti ovog leta širom Evrope.  
  • Драган

    17.09.2023 08:55
    Ко
    "Ко то тамо пева" - "Нико га није гурнуо а нико га није ни терао да дрмуса кип, има само да пријавимо случај"

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja

Svađa na letu ga koštala 20.000 dolara

Britanac koji je zbog svađalačkog ponašanja primorao posadu na letu Junajted erlajnsa da preusmeri sletanje na drugu lokaciju, mora da plati više od 20.000 dolara avio-kompaniji.