Objavljena je lista najmirisnijih gradova Evrope

Kada planiramo svoja putovanja retko ko od nas pomisli na to kako lokacija koju biramo miriše. Ipak, ako želite to da uzmete u obzir objavljena je lista 10 najmirisnijih gradova Evrope.
Objavljena je lista najmirisnijih gradova Evrope
Foto: Pixabay
Nedavna studija britanske kompanije HAYPP "osvetlila" je ovaj zanemareni aspekt urbanog života, analizirajući 30 velikih gradova u Evropi i šire kako bi se otkrilo koji od njih najbolje miriše.
 
Istraživači su analizirali različite faktore, uključujući čistoću i broj cvećara, pekara i parfimerija, kako bi svakom gradu dali "ocenu mirisa". 
Grad koji je na prvom mestu je Atina.
 
Ono što doprinosi njenom jedinstvenom mirisu su užurbane ulične pijace, aroma svežih proizvoda, začinskog bilja i grčkih delikatesa koja se širi u vazduhu. Atina je praznik za čula, sa 8,3 od 10 poena na "mirisnometru". Od slanih pita do slatke baklave, gradske pekare poslužuju ozbiljno zadovoljstvo mirisa.
Atina je i cvetni raj, sa 31 cvećarom i 22 parfimerije na 10 kvadratnih kilometara, što znači da se nežan miris zadržava u svakom kutku grada. Posvećenost grada čistoći ogleda se i u Indeksu ekoloških performansi (EPI), koji je dobio ocenu 56,2.
 
Iako je Atina na prvom mestu, valja spomenuti i druge gradove koji su se našli na listi onih s najlepšim mirisom na svetu. Pariz, sa svojim romantičnim ambijentom i elegantnim bulevarima, na drugoj je poziciji, a odmah iza njega je Cirih, poznat po svojoj čistoći i slikovitom okruženju.
 
Top 10 najmirisnijih gradova Evrope čine:
 
1. Atina, Grčka
 
2. Pariz, Francuska
 
3. Cirih, Švicarska
 
4. Dablin, Irska
 
5. Luksemburg
 
6. Nikozija, Kipar
 
7. Kopenhagen, Danska
 
8. Bukurešt, Rumunija
 
9. Valeta, Malta
 
10. Amsterdam, Holandija
  • ♥️ ♡ ♥️ ♡ ♥️

    21.04.2024 15:56
    Na mojoj toplisti najmirisnijih gradova Evrope vodi Sevilja, sa više desetina hiljada stabala narandži. Neodoljivo.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja

Poseta Veneciji biće još skuplja

Venecija želi da nastavi da naplaćuje ulazak za turiste na jednodnevne izlete nakon što se krajem ove nedelje završi probno razdoblje prvog ovakvog programa u svetu, piše nemačka agencija dpa.