Evropska komisija pokrenula istragu: Avio-kompanije možda lagale da su njihovi letovi ekološkiji

Holandski ogranak francuske avio-kompanije Er Frans koji čine avio-prevoznici KLM i "Lufthansin Brusells Airlines" potvrdili su da je pokrenuta istraga Evropske komisije o zelenom marketingu.
Evropska komisija pokrenula istragu: Avio-kompanije možda lagale da su njihovi letovi ekološkiji
Foto: Wikipedia
Ovim marketingom se putnici uveravaju da su avio-kompanije ublažile uticaj avio-letova na životnu okolinu.
 
Evropska komisija objavila je da je sa grupom evropskih regulatora za zaštitu potrošača pokrenula istragu kako bi se utvrdilo da li je 20 avio-prevoznika obmanjivalo putnike neutemeljenim tvrdnjama o ekološkim posledicama letova, prenosi Rojters.
EK je pokrenula istragu u saradnji s regulatorima iz Belgije, Holandije, Norveške i Španije, ali portparol EK nije želeo da potvrdi koji avio-prevoznici su predmet istrage, uz obrazloženje da je istraga u preliminarnoj fazi.
 
Iz Brisela se upozorava da avio-kompanije moraju jasno da navedu u kojoj se meri mogu potkrepiti konkretnim naučnim dokazima tvrdnje da se emisije ugljen-dioksida koji se oslobađa sagorevanjem goriva u avionskim motorima mogu amortizovati klimatskim projektima i upotrebom održivih goriva.
"Ako želimo odgovorne potrošače, moramo im pružiti tačne informacije. Oni zaslužuju tačne i naučno utemeljene odgovore, a ne nejasne ili lažne tvrdnje", navela je poverenica EU za vrednosti i transparentnost Vera Jurova.
 
Er Frans je potvrdio da je primio pismo Evropske komisije i da se ono analizira kako bi se donela odluka o nužnim koracima koji se moraju preduzeti.
 
Grupa Lufthansa je takođe potvrdila da je primila pismo Komisije i istakla je u svom saopštenju da ozbiljno shvata svaki prigovor i detaljno ga analizira.
 
Udruženje avio-prevoznika A4E istaklo je u svom saopštenju da se propisi u EU trenutno "uveliko razlikuju od zemlje do zemlje i da su još u fazi izrade".

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja

Svađa na letu ga koštala 20.000 dolara

Britanac koji je zbog svađalačkog ponašanja primorao posadu na letu Junajted erlajnsa da preusmeri sletanje na drugu lokaciju, mora da plati više od 20.000 dolara avio-kompaniji.