Evropska komisija pokrenula istragu: Avio-kompanije možda lagale da su njihovi letovi ekološkiji

Holandski ogranak francuske avio-kompanije Er Frans koji čine avio-prevoznici KLM i "Lufthansin Brusells Airlines" potvrdili su da je pokrenuta istraga Evropske komisije o zelenom marketingu.
Ovim marketingom se putnici uveravaju da su avio-kompanije ublažile uticaj avio-letova na životnu okolinu.
 
Evropska komisija objavila je da je sa grupom evropskih regulatora za zaštitu potrošača pokrenula istragu kako bi se utvrdilo da li je 20 avio-prevoznika obmanjivalo putnike neutemeljenim tvrdnjama o ekološkim posledicama letova, prenosi Rojters.
EK je pokrenula istragu u saradnji s regulatorima iz Belgije, Holandije, Norveške i Španije, ali portparol EK nije želeo da potvrdi koji avio-prevoznici su predmet istrage, uz obrazloženje da je istraga u preliminarnoj fazi.
 
Iz Brisela se upozorava da avio-kompanije moraju jasno da navedu u kojoj se meri mogu potkrepiti konkretnim naučnim dokazima tvrdnje da se emisije ugljen-dioksida koji se oslobađa sagorevanjem goriva u avionskim motorima mogu amortizovati klimatskim projektima i upotrebom održivih goriva.
"Ako želimo odgovorne potrošače, moramo im pružiti tačne informacije. Oni zaslužuju tačne i naučno utemeljene odgovore, a ne nejasne ili lažne tvrdnje", navela je poverenica EU za vrednosti i transparentnost Vera Jurova.
 
Er Frans je potvrdio da je primio pismo Evropske komisije i da se ono analizira kako bi se donela odluka o nužnim koracima koji se moraju preduzeti.
 
Grupa Lufthansa je takođe potvrdila da je primila pismo Komisije i istakla je u svom saopštenju da ozbiljno shvata svaki prigovor i detaljno ga analizira.
 
Udruženje avio-prevoznika A4E istaklo je u svom saopštenju da se propisi u EU trenutno "uveliko razlikuju od zemlje do zemlje i da su još u fazi izrade".

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja

Poseta Veneciji biće još skuplja

Venecija želi da nastavi da naplaćuje ulazak za turiste na jednodnevne izlete nakon što se krajem ove nedelje završi probno razdoblje prvog ovakvog programa u svetu, piše nemačka agencija dpa.