Svetski ekonomski forum objavio listu najboljih zemaja za turizam: Najviše evropskih gradova

Sjedinjene Američke Države završile su kao prve na listi Svetskog ekonomskog foruma kao najbolja zemlja na svetu za putovanja i turizam 2024. godine.
Svetski ekonomski forum objavio listu najboljih zemaja za turizam: Najviše evropskih gradova
Foto: Pixabay
Rangiranje se vrši na osnovu širokog spektra kriterijuma, uključujući infrastrukturu, prirodne resurse, održivost, dostupnost radne snage i – pošto je ovo Svetski ekonomski forum – konkurentne cene, prenosi Euronews Srbija.
 
Još jedna stvar koju treba imati na umu je da se podaci WEF-a fokusiraju na turizam – poslovanje hotela, aerodroma, atrakcija, avio-kompanija i slično – a ne samo na to kako je biti putnik u zemlji.
Evropa u prednosti
 
Šest od 10 najboljih zemalja na listi nalazi se u Evropi, dok je Španija na najvišoj poziciji od njih. 
 
Izveštaj naziva kontinent "otpornom destinacijom sa snažnim intraregionalnim putnim tokovima" i daje mu visoke ocene za povezanost vozova.
Postoje i prednosti za jake ekonomije, dobru poziciju evra i funte i verovatnoću da Evropljani više putuju – što, zauzvrat, znači trošenje novca.
 
Nije iznenađujuće da je Francuska postigla visoke rezultate, spuštajući se na četvrtu poziciju u ukupnom poretku. Oči sveta gledaju upravo u nju pred Letnje olimpijske igre u Parizu ove godine.
 
Drugi faktor koji se uzima u obzir je moć mnogih evropskih pasoša. Svake godine Henlijev indeks rangira najmoćnije svetske pasoše, a njihovi podaci su uključeni u izveštaj WEF-a. 
 
Za 2024. šest zemalja deli prvo mesto na listi – Francuska, Nemačka, Italija, Japan, Singapur i Španija. Pet od tih nacija nalazi se u prvih 10 WEF-a, a Singapur je na 13. mestu.
Ovako izgleda lista:
  • Sjedinjene Američke Države
  • Španija
  • Japan
  • Francuska
  • Australija
  • Nemačka
  • Ujedinjeno Kraljevstvo
  • Kina
  • Italija
  • Švajcarska

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja