Gde su najčistije plaže u Evropi?

Plaže Kipra, Hrvatske, Malte i Grčke imaju najčistiju vodu jer je više od 90% mesta za kupanje u ovim zemljama zadovoljilo najviše standarde kvaliteta i dobilo ocenu odličan.
Plaže Kipra, Hrvatske, Malte i Grčke imaju najčistiju vodu jer je više od 90% mesta za kupanje u ovim zemljama zadovoljilo najviše standarde kvaliteta i dobilo ocenu odličan.

Evropska agencija za životnu okolinu i Evropska komisija objavljuju godišnji izveštaj o kvalitetu vode na više od 22.000 mesta za kupanje, uključujući mora, okean, reke i jezera, ali ne i bazene i banje. Ovogodišnji izveštaj "Kvalitet vode na evropskim kupalištima u 2011" obuhvata 27 članica EU, Hrvatsku, Crnu Goru i Švajcarsku.

Gotovo sva kupališta koja su obuhvaćena istraživanjem, odnosno 92,1%, ispunjavalo je u 2011. minimum standarda kvaliteta vode za kupanje predviđenih Direktivom o vodi za kupanje iz 2006. U ovu grupu spada i jezero Serpentajn u Londonu, u kojem će na predstojećoj Olimpijadi biti plivani maraton i plivački deo triatlona.

Tri četvrtine svih kupališta - 77,1% zadovoljava strože standarde kvaliteta, što je povećanje od 3,5 procentnih poena više u odnosu na 2010.

Gotovo sva kupališta na moru i okeanu, odnosno 93,1% njih, ima zadovoljavajući kvalitet vode, što je povećanje od jednog procentnog poena u poređenju s prošlogodišnjim izveštajem.

Oko 80% vode na plažama dobilo je ocenu odličan, što je takođe blagi napredak u odnosu na stanje iz prethodne godine. Loš kvalitet vode je prijavljen na oko 200 plaža, što je 1,5% morskih kupališta, ali i malo povećanje od 0,3 procenta. Kad je reč o kupalištima na jezerima i rekama, 89,9% je zadovoljavajućeg kvaliteta, što je blagi pad od 0,3 procenta u odnosu na prethodnu godinu. Odličan kvalitet vode ima 70,4% kupališta, što je povećanje od 9,9% u odnosu na izveštaj 2010.

Od 82 obuhvaćene plaže na Crnogorskom primorju, voda je odličnog kvaliteta na 73% plaža, a na ostatku dobrog ili zadovoljavajućeg. Crna Gora je Komisiji prvi put 2010. podnela izveštaj o kvalitetu vode.

Na gotovo 950 plaža koje je prijavila Hrvatska, sva voda je zadovoljavajućeg kvaliteta, a više od 90% odličnog kvaliteta.

  • Đunta

    04.06.2012 11:49
    Grčka obala (Olimpska rivijera) je katastrofa: otpad, opušci, masna voda, a jednom je pored mene na plaži plutao mrtav pacovčina. Voda u Boki je takođe užasna jer imaju loš odvod otpadnih voda, pto nije slučaj na plažama na otvorenom moru. Najlepše plaže nalaze se, jasna stvar, u Kroaciji i na grčkim ostrvima.
  • miki

    28.05.2012 20:17
    Ubedljivo Premantura...
  • 28.05.2012 09:36
    kako li su crnogorci prosli ovu kontrolu da mi je znati, sta je sve plutalo u vodi kada sam zadnji put bila tamo, gadno mi je da spominjem, sve u svemu stomacni virus zagarantovan!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja

Svađa na letu ga koštala 20.000 dolara

Britanac koji je zbog svađalačkog ponašanja primorao posadu na letu Junajted erlajnsa da preusmeri sletanje na drugu lokaciju, mora da plati više od 20.000 dolara avio-kompaniji.