Retba - jezero boje krvi

Voda jezera Retba, koje se nalazi u Senegalu, izgleda kao da je obojena krvlju. Međutim, ovu sablasnu boju jezera uzrokuju velike količine soli.
Voda jezera Retba, koje se nalazi u Senegalu, izgleda kao da je obojena krvlju. Međutim, ovu sablasnu boju jezera uzrokuju velike količine soli.

Neki delovi jezera sadrže i do 40 odsto soli. Radnici svakodnevno odlaze na jezero kako bi sakupljali so. Baš kao i na Mrtvom moru, kupači na jezeru Retba plutaju bez mnogo problema.

Majkl Danson, ekspert za ekstremofilne bakterije sa Univerziteta Bat, je rekao da boja jezera dolazi od Dunalielle saline, organizma koji uživa u soli. "One proizvode crveni pigment, koji apsorbuje i koristi sunčevu energiju za stvaranje dodatne energije i tako menja boju vode. Za jezero Retba se dugo smatralo da u njemu ne postoji život", kazao je Danson.

Sakupljači soli svakodnevno prikupljaju ovaj mineral. Pre ulaska u vodu oni se mažu uljem "shea", koje se dobija iz drveta karite, koje raste u savanama zapadne Afrike. Ono štiti kožu prilikom izlaganja prevelikim koncentracijama soli.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja

Svađa na letu ga koštala 20.000 dolara

Britanac koji je zbog svađalačkog ponašanja primorao posadu na letu Junajted erlajnsa da preusmeri sletanje na drugu lokaciju, mora da plati više od 20.000 dolara avio-kompaniji.