Kako psuju Nemci u odnosu na druge evropske narode

Nemački lingvista i romanista Hans-Martin Gauger nedavno je objavio knjigu "Das Feuchte und das Schmutzige" ("Vlažno i prljavo"), u kojoj pokazuje koliko se psovke Nemaca razlikuju od načina psovanja ostalih naroda u Evropi.
Nemački lingvista i romanista Hans-Martin Gauger nedavno je objavio knjigu "Das Feuchte und das Schmutzige" ("Vlažno i prljavo"), u kojoj pokazuje koliko se psovke Nemaca razlikuju od načina psovanja ostalih naroda u Evropi.

Glavna karakteristika njihovih psovki jeste da nema onih o seksu što je autoru naročito bitno jer se tako ne ponižavaju žene. Kod Nemaca preovlađuju psovke ispunjene fekalnim i sličnim materijama.

Hans-Martin Gauger ističe da je psovanje u raznim evropskim zemljama uslovljeno kulturom i tradicijom, pa samim tim i specifično. Naglašava ipak da u psovkama Evropljana ima previše metaforičnog seksa.

Romanski narodi se posebno ističu po svojim seksualnim psovkama, a ništa manje ne zaostaju ni Germani, posebno Holanđani i Englezi, dok je u švedskom jeziku najviše religijskog psovanja.

Nemci se od svega pomenutog razlikuju. Oni ne psuju ništa manje od drugih, ali rade to sasvim drugačije. Kada uvredite ili naljutite Nemca on vam neće opsovati majku, već će vam uputti neku od sledećih psovki - "Verpiss dich, du Arschloch" (popišaj se, šupku jedan), "Scheisse" ( sr**e) ili će vam pak reći, "Griff ins Klo", što znači da vam poručuje da kopate po WC šolji.

I dok mnogi smatraju da psovke ne treba da budu deo lingvističkih proučavanja, pojedini stručnjaci naglašavaju da Gauger na ovaj način popularizuje nauku, prenosi Blic.

Nemački lingvista, član nemačke Akademije za govor i pesništvo i austrijske Akademije nauka, nije jedini koji se bavio proučavanjem psovki. Braća Grim su u svom rečniku nemačkog jezika, objavljenom 1854. godine, zabeležili sve psovke koje su se tada koristile.

  • 02.04.2014 18:24
    "Verpiss dich, du Arschloch" - hehe, koji su oni amateri.....
  • deran®

    07.11.2012 12:40
    Meni nekako deluje da se ni na jednom jeziku tako socno ne psuje kao na nasem maternjem
  • 07.11.2012 08:40
    U Srbiji se ne psuje
    E, u mačku piterinu!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja