U Koloseumu otkrivene freske i crteži

Restauracija jednog od unutrašnjih hodnika rimskog Koloseuma dovela je do dragocenog i zanimljivog otkrića, od fragmenata raznobojnih freski do grafita i crteža.

Restauracija jednog od unutrašnjih hodnika rimskog Koloseuma dovela je do dragocenog i zanimljivog otkrića, od fragmenata raznobojnih freski do grafita i crteža.

Čišćenjem zidova prolaza pronađeni su fragmenti fresaka oslikanih jarkim bojama - crvenom, crnom, zelenom i plavom kao i brojni grafiti i crteži falusnih simbola, nastali u raznim istorijskim razdobljima, koji pokazuju da je gladijatorska arena bila daleko živopisnija nego što se mislilo.

Zvaničnici, koji su predstavili ovo arheološko otkriće, najavili su da će pasaž, koji povezuje drugi i treći nivo Koloseuma, biti otvoren za javnost od ovog leta, kada radovi na 80.000 evra vrednoj restauraciji budu završeni.

Gradnja Koloseuma počela je 72. godine u doba cara Vespazijana, a dovršena desetak godina kasnije, za veme vladavine njegovog sina Domicijana. Koloseum je imao 50.000 mesta za sedenje i 10.000 stajaćih mesta, pa čak i pokretan krov od platna. U njemu su se pored gladijatorskih borbi povremeno održavale i pomorske bitke sa pravim brodovima.

Direktorka Koloseuma Rozela Rea izjavila je da je sačuvano manje od jednog procenta oslikanih provršina arene. Mnogi fragmenti fresaka bili su prekriveni grafitima novijeg datuma. Izvesni Ričiu potpisao se 1943, kao i jedna Marija i jedan Filipo. Neko je pak 1620. ostavio crtež.

Postoje, međutim, i neki veoma stari grafiti koji, po procenama arheologa, datiraju još iz III veka, kada je Koloseum renoviran posle požara 217. godine. Upitani kako je moguće da su ovi detalji ostali sakriveni gotovo 2.000 godina, arheolozi su odgovorili: zbog nedostatka novca. Jednostavno nije bilo dovoljno sredstava da se obavi restauracija hodnika, koja je bila u planu još pre 20 godina.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja