Otkrijte čari Kušadasija

Bilo da vas mame neverovatno ukusi nadaleko čuvenih slatkiša, zanatlijske radnje pune tradicije ili letnje noći kojima odjekuje zabava, Kušadasi će vas oduševiti brojnim iznenađenjima.
Bilo da vas mame neverovatno ukusi nadaleko čuvenih slatkiša, zanatlijske radnje pune tradicije ili letnje noći kojima odjekuje zabava, Kušadasi će vas oduševiti brojnim iznenađenjima.

Poslednjih godina je Turska postala jedno od najomiljenijih letovališta hiljada turista i to sa razlogom! Pored odličnih plaža, dobrog provoda i raznovrsne hrane i pića, ova zemlja krije i mnoge zanimljive istorijske i kulturne spomenike i prirodne lepote, koje samo čekaju da ih istražite!

Ono što je posebno interesantno vezano za tursku obalu je činjenica da su se ovde vekovima preplitale turska i grčka kultura i da su današnja letovališta mnogo više od samo lepih turističkih mesta. U to se možete uveriti ako posetite neki od najpoznatijih gradova na obali, kao što su Alanja, Kušadasi, Antalija, Bodrum i drugi. Bićete iznenađeni šta sve možete otkriti šetajući njihovim živopisnim ulicama i obilaskom njihove okoline. Odlučujući se da provedete odmor na turskoj obali napravili ste prvi korak ka nezaboravnoj avanturi!

Jedan od najboljih mesta za mlade i sve one koji vole gužvu i dinamično letovanje svakako je Kušadasi, grad koji se tokom leta potpuno posvećuje turistima, spremajući im neprestano zanimljiva dešavanja, koja će njihov odmor učiniti nezaboravnim.

Kada stignete u Kušadasi prvo ćete osetiti miris cimeta i pistaća iz poslastičarnica kojih ima na desetine u svakom kvartu. Iako se baklave, tulumbe i razna slatka peciva mogu naći i kod nas, ipak je taj miris i način kako su oni izloženi u Turskoj, ono što nas uvek asocira na orijent. Zato čim izađete iz prevoza i vaša čula se probude, novi, egzotični svet počeće da vas mami da odmah pohrlite u obilazak i najskrivenijih kutaka grada.

Uske ulice, načičkane radnjama sa krznom, suvenirima i zlatom, osvetljene raznobojnim fenjerima sa staklićima su slika koju će vam dočarati kako je ovo nekadašnje trgovačko selo izgledalo davno, kada su dolazili brodovi sa raznovrsnom robom i grad pretvarali u veliku uličnu pijacu. Danas je nešto drugačije, jer se kruzeri nekoliko puta neljno dovode radoznale turiste,a ne robu kao ranije. Oni se iskrcavaju na par sati koje provode u cenjkanju sa nasmejanim prodavcima koji ih neće pustiti dok po "najnižoj" ceni ne pazare nešto.

Šetajući ovim uličicama primetićete pored skoro svake klupe stočiće sa staklenim čašama iz kojih se širi miris čuvenog turskog čaja od jabuke, koji se pije i hladan i topao, kako više volite. U činiji pored šarene se rahatlokumi različitih ukusa. Ovom šarenilu se pridružuju "saloni" tepiha, koje domaće stanovništvo izrađuje pred vama od najfinijih niti svile. Jedna od takvih prodavnica se nalazi i u Kušadasi Caravanserai-u, koji se nalazi na samoj obali. Nekada je on bio mesto za odmor trgovaca, a danas se tu održavaju turske večeri, koje ne smete propustiti.

Pored trbušnih plesačica i tradicionalne turske muzike koje će vas zabavljati u toku turske večeri, provod u Kušadasiju ima još toga u ponudi. Klubovi na plažama i u samom centru grada prave pauzu samo između dnevne i noćne žurke. Veliki broj turista iz celog sveta u njima nalazi utočište do izlaska sunca, kada sledi kratak odmor i odlazak na neku od plaža. Gradska plaža u Kušadasiju je mirna i uglavnom je posećuje lokalno sanovništvo, dok se do ostalih, lepših i atraktivnijih plaža stiže dolmušem, mini-busom koje možete zaustaviti bilo gde na ulici. Zlatni pesak, tirkizno more i kafei sa balfahinima su samo neki detalji koji vam mogu dočarati kakav oblik letnji raj dobija u Turskoj.

Stvari koje takođe ne smete propustiti ako ste u Kušadasiju su obilasci antičkog grada Efesa, zatim jedinstvenih prirodnih krečnjačkih padina sa bazenima-Pamukala i Afroditinog kupatila, kao i vodenih parkova koji se nalaze u blizini.

Ako želite sadržajno i neobično letovanje na nekoj od plaža Egejskog mora, puno avantura, dobrog provoda i novih saznanja, posetite Tursku.

  • Steva

    27.03.2013 11:23
    alternativa
    Ko ima para,već je osetio čari,ko nema,i neće!Osnovni postulat ekonomske situacije pojedinca, u zemljama sa demokratskim uređenjem!E sad,oni koji nemaju,ostaje istina,da nada umire poslednja.
  • 24.03.2013 02:50
    bez naslova
    da stwarmo je tako. .. u kusadasiju je ziwot i swe ostalo mnogo drugacije nego na primer u grckoj ili crnoj gori ...swe sto je gore napisamo je zaista tako. .swako ko ode nece se pokajati. . narawno wrlo vam je bitan i hotel jer na netu i u agencijama swasta nude ali da li je zaista tako kao sto kazu uwericete se kad odete. . ja wam preporucujem hote; grand ozcelik sa 4*-zwezdice on je na 5kilometra od centra ali je stwarno jedan hotel kojim cete biti prezadowoljni...i zbog hrane,i zbog cistoce. . .ima i swoju plazu sa lezaljka i suncobranima ...skuplji je znacajno u pogledu sa drugim hotelima koji su u ponudi.. .ali znajte da ako se odlucite za owaj hotel i za odlazak u kusadasiju sigurno necete pogresiti










Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja

Svađa na letu ga koštala 20.000 dolara

Britanac koji je zbog svađalačkog ponašanja primorao posadu na letu Junajted erlajnsa da preusmeri sletanje na drugu lokaciju, mora da plati više od 20.000 dolara avio-kompaniji.