FOTO: Grad koji guta pustinja

Nekada davno bio je dom stotinama nemačkih rudara koji su očajnički tražili sreću u namibijskoj pustinji. Međutim, samo 100 godina pošto je Kolmanskop izvirio iz peska kao oaza u sred Namiba, ponovo se vraća prahu iz kog je potekao.
Nekada davno bio je dom stotinama nemačkih rudara koji su očajnički tražili sreću u namibijskoj pustinji. Međutim, samo 100 godina pošto je Kolmanskop izvirio iz peska kao oaza u sred Namiba, ponovo se vraća prahu iz kog je potekao.

Turisti i fotografi sada hrle u ovu pustinju, kako bi fotografisali kuće koje polako gube bitku protiv vetra i peska.

Grad je izgrađen i napušten u roku od svega 40 godina i decenijama je prepuštan na milost i nemilost pustinji.

Velike kuće sada su većim delom pod peskom, ali rudarska kompanija De Beers otvorila je muzej 1980. kako bi sačuvala barem delić istorije Kolmankskopa.

Kolmanskop je osnovan početkom 20. veka kada su u Namibiji mogli da se nađu dijamanti i na samoj površini peska.

Radnik železnice Zakarijas Levala našao je dragulj 1908. "čeprkajući" po pesku nedaleko od šina. Pokazao ga je šefu Augustu Štauhu koji je kamen testirao i potvrdio da je reč o dijamantu.

Vest je pokrenula "dijamantsku groznicu" i za samo nekoliko godina stotine Nemaca zaputilo se u pustinju da u njoj traži bogatstvo.

Kolmanskop je rastao i uskoro počeo da podseća na pravi nemački grad. Stanovnici su sagradili bolnicu, salu za svečanosti, elektranu, škole, malu aleju, pozorište i sportsku halu.

Grad je čak imao prvi rendgen na južnoj hemisferi i prvi tramvaj u Africi.

Do dvadesetih godina 20. veka, 300 odraslih Nemaca, 40 dece i 800 domorodaca plemena Ovambo živelo je u Kolmanskopu.

Ipak, kada je cena dijamanata počela da pada posle Prvog svetskog rata, grad je počeo da propada, a bogatiji stanovnici preselili su se na jug.

Potpuno je napušten 1954.

  • 04.04.2013 07:28
    novosadjanin
    Pa to je Gungulina Nambija , eto , a ljudi kazu doktor Gungula nema pojma . Nije on bez razloga Djilasova desna ruka , desna ruka je vrlo bitna pogotovu kod usamljene muske populacije . Bravo Gungula ;-)
  • 02.04.2013 12:33
    Zadnji put kad sam bio sve je bilo pocisceno.
  • VOJVOĐANIN

    01.04.2013 13:52
    DA LI LIČI ???
    Nešto mi ovo liči na našu budućnost ?! Da li sam pogrešio ???

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja