Vodič kroz najbolje kulinarske ture sveta

Bilo da je eksperimentisanje u kuhinji vaš hobi, ili uživate u šetnjama raznobojnim pijacama u potrazi za novim ukusima, postoje ture koje mame sve zaljubljenike u dobru hranu.

Bilo da je eksperimentisanje u kuhinji vaš hobi, ili uživate u šetnjama raznobojnim pijacama u potrazi za novim ukusima, postoje ture koje mame sve zaljubljenike u dobru hranu.

U svetu su sve popularnije ture na kojima možete da naučite pripremu hrane karakteristične za destinaciju koju posećujete. Predstavljamo vam deset turističkih atrakcija u čijem su srcu najukusniji specijaliteti sveta.

"Slatki život" u Dolomitima, Italija

Dolomiti su najpoznatiji po prelepim pogledima na planine, zelenim dolinama i selima koja su kao sa razglednica. Međutim, oni su i idealna kulinarska destinacija. Ovde postoji tura koja podrazumeva da svakog dana učite nešto novo o italijanskim namirnicama i načinima pripreme.

Na primer, jednog dana učite da pravite domaću testeninu, sledećeg obilazite vinograde Alto Adiđe, zatim šetate planinskim stazama do kolibe u kojoj se služi savršena štrudla, a "na svoju ruku" možete posetiti Rifugio Franz Kostner, rustičnu kolibu u planinama Sela gde se uz savršen pogled, služi i savršeno vino.

Put do raja preko stomaka, Francuska

Vaša baza na ovoj turi je hotel u zamku iz 14. veka, Chateau de la Barge, koji se nalazi u srcu Burgundije. Vrhunski kuvari ovde služe pevca kuvanog u vinu (coq au vin), burgundijsku junetinu (bœuf Bourguignon), cassoulet, jelo iz rerne sačinjeno od raznovrsnog mesa i belog pasulja, i čuvene Crêpe Suzette, palačinke u specijalnom sosu od pomorandže, putera i šećera. Naravno, sve to možete zaliti vrhunskim vinima. U slobodna popodneva otrkijte vinarije božolea, isprobajte lokalne sireve i posetite pijacu u selu Šatijon.

Paprena ljubav, Meksiko

La Villa Bonita smeštena iznad gradića Tepostlan nudi jedinstveno kulinarsko iskustvo. Ana Garsija, koja vodi njihovu kuhinju, pokazaće vam kako da napravide izvrsne meksičke specijalitete – chiles en nogada punjene paprike prelivene sosom u bojama meksičke zastave, beli i zeleni sos mole od paprika i tamalese.

Posle jutarnjeg časa kuvanja, pešačite do obližnje piramide ili se opuštajte u bazenu urezanom u vulkansku stenu.

Prava hrana, Kina

Zanimljiva tura počinje u Pekingu gde možete obići ulice načičkane prodavcima hrane i jesti na licu mesta čuvenu pekinšku patku. Zatim se obilazi Zabranjeni grad i Tjenanmen trg, pre nego što se uputite do čuvene Donghuamen noćne pijace. Ako ste veliki ljubitelj kulinarskih avantura, probaćete gusenice ili guštere na žaru. Nakon posete Velikom zidu, ide se u Si'an u obilazak čuvenih Terakota ratnika, a zatim ispobava ljuta sečuanska kuhinja u Čengdu.

U carstvu Inka, Peru

Tura počinje u Limi gde bi trebalo da se snabdete osnovnim peruanskim namirnicama, od kojih ćete spremiti vrhunska tradicionalna jela. Ovde možete isprobati i razne pisco napitke, koji su neka vrsta rakije od grožđa. Nakon što istražite muzeje ove moderne prestonice, pođite u drevno središte carstva Inka, Kusko i obiđite Maču Pikču.

Po povratku u Limu preporučuje se čas pačamanke, drevne tehnike kuvanja uz pomoć vrelog kamenja. Naravno, trebalo bi da naučite da spremate i seviče, tradicionalno peruansko jelo od sirove ribe koja se marinira u soku od limuna, nasečenom luku i čili papričicama. Služi se sa klipovima kukuruza, komadima skuvanog krompira i algama.

Delikatesi Severne Indije

Ova tura pokriva gotovo sve veće gradove severa Indije: Delhi, Agru, Daramsalu, Amritsar, Radžastan i Džajpur. Naučićete da kuvate radžastanska, kašmirska i bengalska jela, a posetiti i mnoge spomenike poput Tadž Mahala, rezidenciju Dalaj Lame, Fatehpur Sikri (pod zaštitom je UNESCO) i prelepi Zlatni hram u Amritsaru.

Ukusi Maroka, Marakeš

Nakon doručka pod berberskim šatorom, prvo posetite pijacu. Ovde treba spremati sardine sa patlidžanom, karamelizovani komorač sa lukom, piletinu s limunom i kolačiće merenge sa ružinom vodom.

Sledećeg dana pešačite do Atlas planina, gde ćete preći reku na leđima mule, a u planinskom selu ručati sa berberima.

Delikatesi Andaluzije, Kadiz

Kulinarsko srce Andaluzije je Veher de la Frontera, suncem okupan grad na brdu koji gleda na planine u blizini Kadiza.

Ovde možete naučiti da spremate ribu pečenu u kori od soli, klasičnu paelju i fantastične kolače od višanja i čokolade. Posetite riblju pijacu u malom obalskom gradu Barbate gde uvek možete kupiti svežu ribu ili jedite tapas u starom delu Kadiza.

Gurmanski Tajland, Bangkok

Kuhinju Tajlanda najbolje je iskusiti u Bangkoku. Pre nego što odete na čas kuvanja, plovite trajektom po Čaopraja reci do starog Ratanakosin ostrva i lutajte velikom kineskom četvrti Jaovarat.

Možete ploviti čamcem i obilaziti plutajuću Damnern Sanduak pijacu i jahati slona vinogradom Hua Hin Hill.

Kulinarski safari, Australija

Ostrvo kengura, treće najveće ostrvo u Australiji je pravo mesto za upoznavanje kuhinje i divljeg života ovog kontinenta. Ovde možete probati vrhunsko maslinovo ulje, ovčiji sir, jastoga i vino. Večerajte i u novom luksuznom bistrou Dom.

 

  • Toxi

    28.04.2014 10:08
    Toxicni Gurmanski Delikatesi Srbije - A La Cernobil. Sa sve radioaktivnim zitom iz ukrajine, Matijevicevim mesnim preradjevinama Mulo Balo, Aflatoxiniranim mlekom i ostalim preradjevinama. I sve to sa friskom Zrenjaniskom Arsen vodom.

    Posebni delikates - Dimljeni zdralovi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja

Svađa na letu ga koštala 20.000 dolara

Britanac koji je zbog svađalačkog ponašanja primorao posadu na letu Junajted erlajnsa da preusmeri sletanje na drugu lokaciju, mora da plati više od 20.000 dolara avio-kompaniji.