Zašto vaša mačka pilji u vas?

Teško je ignorisati vašeg ljubimca kad ne trepćući gleda u vas. Ovo je uobičajeno ponašanje kod mačaka, ali zašto to rade?

Kod ljudi, zurenje se smatra nepristojnim ponašanjem. Međutim, postoji razlog zašto i mačke i mi buljimo u stvari ili osobe. Takvo ponašanje ukazuje na snažan interes.

Najčešće, mačka bulji jer želi nešto za jelo i veruje da, ako zuri u vaše oči, nateraće vas da uradite ono što ona želi – da joj date hranu.

Ponekad je taj dug pogled praćen nizovima otvaranja i zatvaranja jednog oka. Mačke to rade iz više razloga, tako na primer pazi na predatora.

Podsetimo, ovo je još jedan način da vam mačka pokaže naklonost. Koliko god vas mačka smatrala "praktičnim izvorom hrane", ona verovatno bulji u vas i jer ste centar njenog kosmosa. Ona voli da je u vašem prisustvu, nadajući se omiljenoj poslastici.

A da li vaša mačka prepoznaje vaš glas, i da li je zapravo briga, možete pročitati OVDE.
 

  • Nemanja

    16.06.2016 21:46
    kontakt očima
    Ne bih se složio sa ovim člankom, pun je predrasuda o hrani.
    Mačke vole da održavaju kontakt očima, jednostavno je tako. Ako vam namignu na blic to im je neka vrsta pozdrava, ako duže vreme gledaju u vas najčešće nešto žele ali to nikako ne mora biti hrana. Moj mačak tada obično želi da ga pustikm napolje, ili da obiđe drugu prostoriju ako ne može da otvori vrata. Ako je gladan pogleda me i maukne.
    Ako vas mačka gleda i nežno namiguje sa oba oka to je znak da u vas ima veliko poverenje i tako vam poručuje odanost i da vas voli. Da, dobro sam napisao, itekako i one mogu da se vežu, tako da man'te se predrasuda.
    Pozdrav

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja