Rusi uče pse da dišu pod vodom

Ruski naučnici obučavaju pse da pola sata dišu pod vodom na dubinama od 500 metara, a obuka će pomoći pri spasavanju posada podmornica.

Zahvaljujući novoj tehnologiji, u toku je testiranje tehnologije udisanja tečnosti kod pasa, potvrđuje Vitalij Davidov, zamenik generalnog direktora Fonda perspektivnih istraživanja. Udisanje tečnosti omogućava punjenje pluća posebnom obogaćenom tečnošću, koja snabdeva krv neophodnim kiseonikom.

Očekuje se da bi se ova tehnologija mogla koristiti u spasavanju posada podmornica na velikim dubinama. Naučnici veruju da će članovi posade, kada napune pluća kiseonikom, moći brzo da isplivaju na površinu i izbegnu dekompresijsku bolest - "profesionalnu" bolest ronioca koja se javlja kod prebrzog izranjanja iz dubine usled naglog pada pritiska.

Ovu tehnologiju moći će da koriste i piloti i astronauti.

"Videli smo kako crvenog jazavičara uranjaju u veliku posudu sa vodom njuškom prema dolje. Pomislili smo - zašto tako tretiraju životinju, sigurno će se utopiti? Međutim, pas je pod vodom proveo 15 minuta", prenose novinari "Ruske gazete".

Pluća psa bila su ispunjena tečnošću obogaćenom kiseonikom, što mu je dozvolilo da diše pod vodom. Kad je izašao, pas je bio "malo bezvoljan", a naučnici su objasnili da je to zbog hladnoće. Ipak, za nekoliko minuta opet je bio "sasvim dobar". Ovu tehnologiju razvija ruski Naučnoistraživački institut za medicinu rada.

Naučnici objašnjavaju da su za pse napravljene posebne hidrokomore sa visokim pritiskom. U ovoj fazi, psi pod vodom mogu provesti do pola sata na dubini od 500 metara. Svi psi su zdravi i dobro podnose uranjanje, tvrde naučnici.
 

  • Veganka

    22.08.2016 13:34
    Ostavite životinje na miru. Jeb'o vas rat, oružje i ostala patologija!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

Pavlov ne bi bio iznenađen: Psi nas razumeju

Nova studija o moždanim talasima, objavljena u časopisu "Current Biology", ukazuje na to da slušanje imena njihovih omiljenih igračaka kod pasa aktivira memoriju za objekte sa kojima su povezani.