Mamuti postaju zaštićena vrsta

Mamuti bi uskoro mogli da postanu zaštićena vrsta, uprkos tome što su izumrli pre više od 4.000 godina, piše Independent.

Naučnici ne planiraju da ožive mamute, nego se odluka zapravo predlaže zbog zaštite slonova.

Naime, topljenje permafrosta u sibirskim tundrama u istočnoj Rusiji otkrilo je brojna tela uginulih mamuta, pa krijumčari sve češće slonovaču predstavljaju kao mamutske kljove.

Iako su 1989. godine uvedena stroga pravila kontrole u vezi sa trgovinom slonovačom, sa čime su se složile 182 zemlje sveta, ograničenja se još ne odnose na mamutske kljove, što olakšava krivolov slonova i otežava njegovu zabranu.

Ako se ništa ne učini, potpuno ćemo istrebiti slonove do 2025.

  • Rasejani procesor

    16.09.2016 09:35
    Kod nas je ta zverad zaštićena bolje nego igde: na svakom koraku se čuje ''mamu ti'', ''mamu ti''...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

VIDEO: Medved upao na sahranu u Rumuniji

U rumunskom mestu Bordosiju u okrugu Mureš, na sahrani se pojavio medved koji je izazvao veliku paniku među sedamdesetak ljudi koji su došli da isprate preminulog.