Šta raditi kada pas juri za kolima

Napušteni psi, ali i oni koji imaju dom, često jure automobile u pokretu. Kako je ovo ponašanje vrlo opasno za bezbednost u saobraćaju, živote ljudi i životinja, važno je raditi na prevenciji.
Kako piše portal "njuska.com", psi jure automobile iz istog razloga iz kojeg jure i ljude koje trče, voze bicikl, mačke, male životinje i druge pse - ili da bi se igrali ili da bi lovili. U većoj ili manjoj meri, jurenje uključuje prirodni nagon za lovom. 
 
Najopasnija situacija je kada pas juri za kolima, jer će pre ili kasnije doći do povrede ili smrti psa. Može doći i do saobraćajne nesreće ukoliko vozač pokuša da izbegne psa. 
 
Važno je naučiti psa koji "plen" je poželjan, a koji treba da ignoriše, odnosno šta ne treba da percipira kao plen. Tako je na primer loptica dobar plen, dok su automobil i bicikl - loš plen. 
 
Zbog toga ne bi trebalo da se pas fizički kažnjava, jer može da postane agresivan. Ukoliko primetite da štene kreće za automobilima, onda je dobro da mu se odvuče pažnja poslasticama.
 
Međutim, ako pas već ima naviku da juri automobile, važno je da ga naučite da dođe na poziv. Ako šetate psa bez povoca, činite to samo na mestima gde nema puteva i saobraćaja. Takođe, ukoliko imate dvorište, postavite kvalitetnu ogradu. 

Teme

pas

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

Pavlov ne bi bio iznenađen: Psi nas razumeju

Nova studija o moždanim talasima, objavljena u časopisu "Current Biology", ukazuje na to da slušanje imena njihovih omiljenih igračaka kod pasa aktivira memoriju za objekte sa kojima su povezani.