Ukradene 123 džinovske kornjače sa Galapagosa

Ekvadorske vlasti otvorile su istragu nakon tajanstvene krađe 123 mlade džinovske kornjače u centru za uzgoj na Galapagosu, grupi ostrva svrstanom u prirodnu baštinu čovečanstva.
Ukradene 123 džinovske kornjače sa Galapagosa
Foto: Pixabay
Nacionalni park Galapagos upozorio je vlasti o "krađi ukupno 123 kornjače vrsta Chelonoidis vicina i Chelonoidis guntheri, objavilo je ministarstvo životne sredine u saopštenju. 
 
Životinje su uzgojene u zatočeništvu u centru Arnaldo Tupiza na ostrvu Izabela, najvažnijem u tom arhipelagu u Tihom okeanu, hiljadama kilometara udaljenom od obale Ekvadora. "Sve su kornjače, njih ukupno 123, ukradene odjednom, u utorak prošle nedelje", rekao je zastupnik Galapagosa Vašington Paredes. 
 
"Mesto gde su bile kornjače na ostrvu Izabela nije zaštićeno. Nema sigurnosnih kamera", rekao je on sa žaljenjem, ističući kako nije prvi put da su životinje ukradene u arhipelagu. 
 
Centar za uzgoj Arnaldo Tupiza ustanovljen je 1993. na površini od dva hektara za reprodukciju džinovskih kornjača Chelonoidis vicina i Chelonoidis guntheri, vrsta kojima preti istrebljenje. 
 
U junu ove godine 26 kornjača od tri i pet godina poreklom sa Galapagosa su vraćene iz Perua nakon što su bile predmet međunarodnog krijumčarenja.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

Pavlov ne bi bio iznenađen: Psi nas razumeju

Nova studija o moždanim talasima, objavljena u časopisu "Current Biology", ukazuje na to da slušanje imena njihovih omiljenih igračaka kod pasa aktivira memoriju za objekte sa kojima su povezani.