VIDEO: Gej pingvini iz sidnejskog zoo vrta postali očevi

Mužjaci žutonogog pingvina iz akvarijuma "Sydney's Sea Life", koji su sagradili zajedničko gnezdo, pa im je poverena briga o oplođenom jajetu, postali su očevi zdravog potomka, prenose australijski mediji.
Zaposleni u akvarijumu su dvojici mužjaka, Medžiku i Svenu, u gnezdo prvo namestili lažno jaje kako bi proverili kako će se par gej jedinki snaći u ulozi roditelja. Kada su uspešno položili test iz roditeljstva, na brigu im je povereno oplođeno jaje heteroseksualnog para pingvina koji ih je imao dva. U prirodi je, naime, uobičajeno da pingvini napuste drugog potomka jer im je teško da pronađu hranu.
 
Mladunče se rodilo 19. oktobra i prvi je subantarktički pingvin koji je došao na svet u akvarijumu.
 
"Gej par koji je gnezdo napravio pre sezone parenja, brižno neguje usvojenog mladunca", rekla je Tiš Hana iz sidnejskog akvarijuma.
 
Objasnila je da su u prvih 20 dana nakon rođenja mladunci najosetljiviji zbog čega je veoma važno da se roditelji o njemu dobro brinu.
 
Medžik i Sven su jaje smestili u malo gnezdo napravljeno od oblutaka, te su na njemu naizmenično sedeli deleći sve roditeljske dužnosti, rekla je Hana. Podsetila je i da su i heteroseksualni parovi žutonogih pingvina veoma brižni roditelji.
 
Uobičajeno je da mužjak i ženka zajedno brinu o mladuncima. Dok jedno od njih čuva jaje, drugo ide po hranu, a zatim se menjaju. Kazala je da drugačije nije bilo ni s ovim parom.
 
Prema pisanju australijskih medija, sva tri člana porodice veoma su zadovoljna, a mali pingvin, koji tek treba da dobije ime, nema ništa protiv odrastanja uz dvojicu očeva.
 
Gej pingvini iz Sidneja nisu prvi pripadnici te životinjske vrste među kojima je primećena istopolna veza.
 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

Pavlov ne bi bio iznenađen: Psi nas razumeju

Nova studija o moždanim talasima, objavljena u časopisu "Current Biology", ukazuje na to da slušanje imena njihovih omiljenih igračaka kod pasa aktivira memoriju za objekte sa kojima su povezani.