VIDEO: Tužna istina o snimku medvedića koji se penje na planinu

Snimak mečeta koje uporno za svojom majkom pokušava da se popne na snegom okovanu planinu, rastopila je srca mnogima širom sveta.
Međutim, video medvedića ima i tamniju stranu. Nakon što je snimak postao viralan na društvenim mrežama, javili su se biolozi koji su priznali da su je jedva pogledali do kraja.
 
Naučnici kažu kako je majka medvedica preplašena dronom koji ih je snimao. U više navrata medvedica čak gleda u kameru i smatra da je dron pretnja njenom mladunčetu, piše "The Atlantic".
 
"Mislim da je snimak težak za gledanje", kaže Sofi Gilbert, ekolog sa Univerziteta u Ajdahu koja, između ostalog, proučava kako dronovi utiču na životinjski svet. "Snimak pokazuje nedostatak razumevanja operatera drona u vezi sa uticajem koji njegove akcije imaju na medvede", dodala je.
 
Jedino što je poznato o snimku je da je nastao 19. juna u ruskoj regiji Magadan. Niko ne zna ko ga je napravio, koji dron je korišćen ni koliko blizu je leteo. Međutim, "nije ni bitno koliko daleko je bio jer mogu videti iz ponašanja medveda da je bio preblizu", kaže Klejton Lamb sa Univerziteta u Alberti koji proučava medvede u Stenovitim planinama i koristi dronove kako bi označio područje na kojem žive.
 
"Nema razloga da ženka prihvati takav rizik ako nije prisiljena na to", kaže Lamb o penjanju na strmu planinu. Dodaje da tokom snimka medvedica neprestano baca poglede ka dronu i očito je da joj smeta njegovo prisustvo.
 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

Pavlov ne bi bio iznenađen: Psi nas razumeju

Nova studija o moždanim talasima, objavljena u časopisu "Current Biology", ukazuje na to da slušanje imena njihovih omiljenih igračaka kod pasa aktivira memoriju za objekte sa kojima su povezani.