Aukcija predmeta od rogova nosoroga otkazana zbog protesta javnosti

Britanska aukcijska kuća Bonams otkazala je predstojeću aukciju predmeta od rogova nosoroga u Hongkongu posle protesta javnosti.
Aukcija predmeta od rogova nosoroga otkazana zbog protesta javnosti
Foto: Pixabay
Aukcija je otkazana zbog "velike brige" oko rezbarenih predmeta, kazao je predsednik Bonamsa Metju Girling. On je rekao da ta firma više neće prodavati "predmete koji su u celini ili delimično napravljeni od rogova nosoroga".
 
Odluka je usledila posle pisma 32 organizacije za zaštitu okoline kojim su pozvali Bonams da otkaže prodaju zbog mogućnosti da predmeti nisu antikviteti i da su rezultat krivolova na nosoroge.
 
Gotovo 10.000 osoba takođe je potpisalo sličnu peticiju onlajn protiv prodaje predmeta. Trgovina rogovima nosoroga zabranjena je u svetu od 1977, ali u Kini i Vijetnamu vlada velika potražnja zbog toga ššto ih cene zbog umetničkih i navodnih medicinskih vrednosti.
 
Više od 7.000 divljih nosoroga ubijeno je zbog njihovih rogova tokom protekle decenije, prema podacima konzervatorske grupe "Spasite nosoroge" (Save the Rhino).
 
Ograničena legalna trgovina postoji i dalje, posebno antikvitetima, a većina potražnje u svetu zadovoljava se krivolovom i putem crnog tržišta. 
 
Aktivisti za zaštitu okoline napadali su već ranije aukcijske kuće poput Bonamsa zbog prodaje slonovače.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

VIDEO: Medved upao na sahranu u Rumuniji

U rumunskom mestu Bordosiju u okrugu Mureš, na sahrani se pojavio medved koji je izazvao veliku paniku među sedamdesetak ljudi koji su došli da isprate preminulog.