Sporo zamrzavanje Arktika povećava rizik od izumiranja polarnih medveda

Rekordno odsustvo leda, odnosno sporo zamrzavanje u mnogim regijama Arktika ove zime otežava ženkama polarnih medveda da pronađu sigurno utočište na kojem bi na svet donele mlade, što povećava rizik od izumiranja ove vrste.
Sporo zamrzavanje Arktika povećava rizik od izumiranja polarnih medveda
Foto: Pixabay
Sporo formiranje morskog leda tokom jeseni zabrinjava biologe koji se plaše da se bliži lokalno izumiranje polarnih medveda kao naugroženije populacije.
 
Vode oko Svalbarda, arhipelaga između Norveške i Severnog pola, sadrže malo više iznad polovine prosečne količine leda za ovo doba godine. Norveška služba je saopštila da je 172.291 kvadratni kilometar leda zabeležen 14. novembra najniži za ovo doba godine otkako su merenja počela 1967. godine.
 
U oktobru su takođe zabeležena ogromna odstupanja u odnosu na protekli period, posebno kada je reč o Barencovom moru koje je bilo neverovatno toplo u februaru i avgustu. Naučnici tvrde da su ove promene rezultat zagrevanja koje uzrokuje čovek i da one menjaju ponašanje vrsta koje zavise od debelog leda tokom zime, a to su između ostalih foke i polarni medvedi.
 
Jedna od 19 populacija polarnih medveda na Arktiku nalazi se na Svalbardu gde ima oko 2.500 medveda. Ovaj broj je stabilan u proteklih 15 godina, ali pritisak raste. Zbog sporog formiranja leda medvedi moraju duže da čekaju kako bi lovili foke, a to znači da propuštaju jesenju sezonu hranjenja koja je važna za njih kako bi osigurali masnoću.
 
Nedavno obavljeno istraživanje je pokazalo da su medvedi preživeli ranije tople periode hraneći se nasukanim kitovima, ali to verovatno neće biti dovoljno ako se u obzir uzme trenutni tempo klimatskih promena.
 
U proteklim danima se led formirao, ali je i dalje reč o drugom najnižem rekordu. Eksperti su najviše zabrinuti za ženke koje bi uskoro trebalo da dobiju potomke, a koje inače prelaze preko leda u ovo vreme kako bi pronašle mesta za porođaj na Hopenu i drugim ostrvima važnim za reprodukciju. 
 
Ako se led ne formira, ženke će morati da plivaju i potrošiće pet puta više energije i rezervi masnoća važnih za proizvodnju mleka potrebnog za hranjenje mladih.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

VIDEO: Medved upao na sahranu u Rumuniji

U rumunskom mestu Bordosiju u okrugu Mureš, na sahrani se pojavio medved koji je izazvao veliku paniku među sedamdesetak ljudi koji su došli da isprate preminulog.