Koje "ljudske" namirnice smete da date mački?

Sigurno ste barem jednom popustili vašoj maci i dali joj neke poslastice s vašeg stola.
Koje "ljudske" namirnice smete da date mački?
Foto: Pixabay
Ali, neka hrana može biti vrlo opasna za njih. 
 
Imamo različite prehrambene potrebe i organizam, pa dosta naše hrane mace ne mogu probaviti. Namirnice koje nikada ne biste trebali davati mačkama su - crni i beli luk, grožđe, grožđice, slatkiši u kojima ima šećera, alkohol, kofein, čokolada - te namirnice treba izbegavati i u malim dozama, piše index
 
Mnogi veterinari produžili su ovaj popis i dodali još neke namirnice, no svi su se složili da se u mačjoj prehrani ne sme nalaziti više od 15 odsto ljudske hrane. No, postoje namirnice koje su sigurne za vaše mačke. 
 
 
Povrće 
 
Iako mačkama povrće nije potrebno da bi preživele, neke od njih vole da grickaju zelenilo s vremena na vreme. Preporučeno povrće su pečene šargarepe, šparoge na pari, brokoli, grašak, tikvice i seckana zelen.
 
Sir
 
Mnoge mačke vole sir i to je sjajan izvor proteina za njih. No, neke mace su osetljive na laktozu i ona kod njih izaziva proliv. Stoga, ako želite svoju macu počastiti nekim sirom, najbolje je dati joj malu količinu kako biste se uverili da ga može svariti. 
 
Riba
 
Većina mačaka obožava ribu. Riba je prepuna proteina i drugih hranjivih sastojaka. No, nikako ne treba preterivati s ribom jer to može imati štetne posledice za zdravlje vaše mace. Iako neki veterinari govore kako je dobro mačkama davati sirovu ribu, neki se ipak ne slažu s tim, te upozoravaju na štetno delovanje plave ribe na vitamin B1 u organizmu mačaka. Stoga je najbolje ribu termički obraditi. 
 
Jaja
 
Jaja su izvrstan izvor proteina za životinje. I ovde se veterinari razilaze kada je u pitanju davanje sirovih, odnosno termički obrađenih jaja. Iako mace u prirodi redovno jedu sirova jaja, mnogi veterinari to ne preporučuju jer je preopasno. Salmonela i E. Coli sve su češća pojava danas pa, se savetuje da jaja skuvate ili ispečete. 
 
Meso
 
Mačke su mesojedi pa životinjsko meso spada u najsigurniju vrstu namirnica koje možete dati svojoj ljubimici. Kuvana živina najbolja je vrsta mesa koju joj možete poslužiti jer sadrži najviše proteina i najmanje masti. Kao kod jaja i ribe, neki će stručnjaci govoriti da je bolje izbegavati sirovo meso, dok će drugi govoriti da je to poželjno. Izbor ostaje na vama.  
  • Ceca

    17.02.2021 23:14
    Za pobugu
    Ccc kako si pametna. Cime onda da hranimo macke, pa nece valjda na zelenisu ziveti
  • pobogu

    05.01.2019 23:31
    Grasak je mahunarka, a macke ne smeju uopste da jedu mahunarke!
    Takodje, macke u prirodi nikada ne jedu jaja, jer su one predatori!
    Meso iz mesara je kancerogeno i za ljude i za macke, a sir takodje!
    Informisite se malo, u Kanadi se mlecni proizvodi skidaju sa liste zdravih namirnica, a u SAD se na pakovanjima mesa nalazi isto upozorenje kap na cigaretama!
    Od svega nabrojanog jedno su sveza riba, zelenis i sargarepa ok za macke, ali zelenis samo kao dodatak.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

VIDEO: Medved upao na sahranu u Rumuniji

U rumunskom mestu Bordosiju u okrugu Mureš, na sahrani se pojavio medved koji je izazvao veliku paniku među sedamdesetak ljudi koji su došli da isprate preminulog.