VIDEO: Raspevani majmuni proglašeni za životinje godine

Posetioci bečkog zoološkog vrta Šenbrun svakog dana mogu da uživaju u duetu gibona Raoa i Sipura.
VIDEO: Raspevani majmuni proglašeni za životinje godine
Foto: Screenshot
Gibone u životinjskom svetu nazivaju i šumskim pevačima. Ta ugrožena vrsta majmuna je sada proglašena za "Zoo životinju 2019. godine".
 
"Giboni spadaju u grupu malih majmuna. Mnogi ljudi nisu svesni njihove ugroženosti kao što je to slučaj kod velikih majmuna, orangutana ili gorila", kaže Redžina Kramer, kustos za zaštitu vrsta u zoološkom vrtu Šenbrun. 
 
Svake godine Zoološko društvo za zaštitu vrsta i populacija (ZGAP) bira "Zoo životinju godine" kako bi se skrenula pažnja na ugrožene vrste, saopšteno je iz Eurocomm-a. 
 
U bečkom Šenbrunu živi porodica belorukih gibona: Rao i Sipura sa mladunčem Saja rođenim u avgustu 2017. godine. 
 
Giboni su monogamni i jako teritorijalni. Brane svoje granice energičnim vizuelnim i vokalnim ispoljavanjem. Mogu se čuti i na razdaljini od oko kilometra, a u tome se udružuju i parovi i mladi. 
 
Postoji ukupno oko 20 vrsta gibona. Svi su pod ozbiljnom pretnjom izumiranja. Glavni razlog za to je seča šuma u jugoistočnoj Aziji. Krivolov takođe predstavlja ogroman problem, a kampanja "Zoo životinja godine" podržava dva projekta na otvorenom: utočište u Laosu, gde se obučeni rendžeri bore protiv krivolova, i šumsko područje u Vijetnamu, gde postoji svetište od gibona sa jednim područjem više od 120.000 hektara. 
 
Zoološki vrt Šenbrun finansijski podržava projekat.
 
  • pravi opalim te g...

    21.01.2019 10:54
    Dacic ce biti ponosan.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

Pavlov ne bi bio iznenađen: Psi nas razumeju

Nova studija o moždanim talasima, objavljena u časopisu "Current Biology", ukazuje na to da slušanje imena njihovih omiljenih igračaka kod pasa aktivira memoriju za objekte sa kojima su povezani.