VIDEO: Stotine hiljada riba uginulo u Australiji

Stotine hiljada riba uginulo je danas u delu jedne od većih reka u Australiji, u trećem takvom slučaju poslednjih nedelja, što lokalni zvaničnici pripisuju suši, ali kritičari smatraju da je bar delimično za to odgovorno loše upravljenje vodenim resursima.
VIDEO: Stotine hiljada riba uginulo u Australiji
Foto: Screenshot
Pomor riba počeo je sinoć u reci Darling blizu mesta Menindi u zapadnom delu australijske države Novi Južni Vels. To je ista oblast gde je stotine hiljada mrtvih riba pronađeno početkom januara i neposredno pre Božića.
 
Sumnja se da su velike vrućine izazvale cvetanje algi, koje su zatim umrle zbog hladnijih noćnih temperatura zbog čega je isisan kiseonik iz vode.
 
Premijerka Novog Južnog Velsa Gledis Berejiklijan je za ovaj slučaj okrivila loš kvalitet vode i produženu sušu koja je zahvatila veći deo te australijske države.
 
Ministar za regionalne vode Nal Bler rekao je da njegovo ministarstvo zna da su uslovi užasni i rekao da su u oblast Menindi poslali dva aparata na solarni pogon za ubrizgavanje vazduha. Vlada je kupila 16 takvih uređaja da postavi u vodotokove širom te države posle masovnog pomora ribe 6. i 7. januara. 
 
"Nažalost nema ništa drugo na šta se moglo ukazati, ni naučnici, ni lokalci niko nije mogao da ukaže na bilo šta drugo što je moglo da spreči ovako nešto da se dogodi osim sveže vode koja bi bila upumpana u sistem, a mi jednostavno to nemamo", rekao je Bler novinarima. 
 
Neki smatraju da su regionalne vlade dozvolile poljoprivrednicima da uzimaju suviše vode iz reke radi irigacije poslednje četiri godine.
 
Basen Mari-Darling je glavni rečni sistem u Australiji, proteže se preko četiri države i tu se proizvodi četvrtina hrane u zemlji.
 
  • Orwell Vegan

    28.01.2019 15:15
    Istina
    Sve ovo pise u Otkrovenju. Ima cetiri jahaca.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

Pavlov ne bi bio iznenađen: Psi nas razumeju

Nova studija o moždanim talasima, objavljena u časopisu "Current Biology", ukazuje na to da slušanje imena njihovih omiljenih igračaka kod pasa aktivira memoriju za objekte sa kojima su povezani.