Ajkule povraćaju kad su u veoma stresnim situacijama

Ajkule povraćaju kada su u visokostresnim situacijama, otkrio je pomorski biolog Ostin Galager kada je sa svojim timom ulovio tigrastu ajkulu da bi je označio satelitskim tragačem.
Ajkule povraćaju kad su u veoma stresnim situacijama
Foto: Pixabay
Galager je obilazio oko ajkule da bi uzeo potrebne mere, kada je čuo nešto što ga je podsetilo na eksploziju. Ajkula je ispovraćala oko dvadeset centimetara dugo perje.
 
Galager je ranije čuo da ajkule povraćaju kada su u visokostresnim situacijama, ali to nikada nije video. Ali sada je to zvanično potvrđeno.
 
Utvrđeno je da ajkule, inače veoma proždrljive životinje, izbacuju hranu koju je teže svariti kada se nađu u situaciji visokog stresa, nasukane na plaži ili uhvaćene ribarskom mrežom. Međutim, ponekad bukvalno povrate i čitav želudac.
 
Neke ajkule su vrlo proždrljive i gutaju sve na šta naiđu, pa tako i stvari koje nisu svarljive, poput perja ptica, školjki, jastogovih klješta, kornjačinih oklopa. 
 
Nil Hameršlag sa Univerziteta u Majamiju pretpostavlja da ajkule povraćaju kad su pod stresom jer im je lakše da pobegnu praznog želuca. 
 
Zmije, koje su takođe predatori, poznate su po tome da povraćaju velike obroke ako su stresu izložene odmah nakon jela. Slična situacija je i sa ražama.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

Pavlov ne bi bio iznenađen: Psi nas razumeju

Nova studija o moždanim talasima, objavljena u časopisu "Current Biology", ukazuje na to da slušanje imena njihovih omiljenih igračaka kod pasa aktivira memoriju za objekte sa kojima su povezani.