U Jadranu zabeležen prvi masovni pomor zaštićene školjke

Društvo istraživača mora "20.000 milja" iz Zadra saopštilo je da je ovog meseca sprovelo istraživanje na Elafitskim ostrvima na jugu Hrvatske i zabeležilo prvi masovni pomor zaštićene školjke plemenite periske u Jadranu.
"O alarmantnoj situaciji za našu impoznatnu, strogo zaštićenu vrstu plemenitu perisku, kojoj preti izumiranje, pisalo se mnogo u okviru Mediterana. Nažalost, ta pretnja stigla je očigledno i u Jadran", poručili su iz Društva istraživača mora "20.000 milja".
 
Mogući uzroci tog masovnog pomora su, prema iskustvu drugih stručnjaka iz Mediterana, zaraza novom vrstom parazita Haplosporidium pinnae ili pojava bakterijske infekcije bakterijom iz roda Mycobacterium.
 
Plemenita periska je endemska i najveća školjka Mediterana i može da naraste do 120 cm u visinu. Rasprostranjena je u čitavom Jadranu na sedimentnom dnu plitkih priobalnih područja, a poznata je pod različitim imenima: lostura, loščura, palastura.
 
Ta vrsta ima važnu ekološku ulogu jer filtrira i zadržava velike količine raspadnute organske materije, što doprinosi povećanju prozirnosti morske vode, a algama, sunđerima i drugim beskičmenjacima pruža tvrdu podlogu za kolonizaciju u područjima mekog morskog dna.
 
Iz tog razloga, na periskama se često vidi veliko bogatstvo raznih organizama. Osetljive su na velika zagađenja, mnoge jedinke stradaju zbog sidrenja, a prisutno je i ilegalno vađenje jedinki.
 
Prvi masovni pomor jedinki plemenite periske u Mediteranu zabeležen je 2016. godine na istočnoj obali Španije.
 
Prema ovogodišnjem izveštaju Međunarodne unije za zaštitu prirode i prirodnih resursa, masovni pomori zabeleženi su i potvrđeni u Francuskoj, Italiji, Turskoj, Grčkoj i Albaniji.
 
Kako se navodi, stopa mortaliteta na većini lokacija prelazi 99 odsto, a kombinacija stresnih uslova, uzrokovana klimatskim promenama, naglašava se kao potencijalno glavni uzrok.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

Italija zabranjuje jogu sa štencima

Italijansko ministarstvo zdravlja zabranilo je časove joge sa štencima, rekavši da bi u njoj trebalo da učestvuju samo odrasli psi kako bi se zaštitilo zdravlje životinja, kao i sigurnost polaznika.

VIDEO: Medved upao na sahranu u Rumuniji

U rumunskom mestu Bordosiju u okrugu Mureš, na sahrani se pojavio medved koji je izazvao veliku paniku među sedamdesetak ljudi koji su došli da isprate preminulog.