Istraga zbog smrti 70 sivih kitova

Američki biolozi pokrenuli su istragu uginuća najmanje 70 sivih kitova čija su tela isplivala poslednjih mesec dana duž američke zapadne obale, od Kalifornije do Aljaske, od kojih su mnogi bili izgladneli.
Istraga zbog smrti 70 sivih kitova
Foto: Pixabay
Nacionalna uprava za okeanografska i atmosferska istraživanja (NOAA) saopštila je da je reč o "neobičnom slučaju uginuća" i da je potrebna istraga i analiza da se utvrdi šta se tačno dogodilo.
 
NOAA je saopštila da je od početka godine uginulo najmanje 37 sivih kitova u vodama Kalifornije, tri kod Oregona, 25 u vodama na području države Vašington i pet na Aljasci, dok je još pet leševa kitova pronađeno u Britanskoj Kolumbiji.
 
U poslednjem slučaju, uginuli kitovi primećeni su u zalivu Čignik na Aljasci.
 
Kod većine kitova je utvrđen značajan manjak masnoće što ukazuje da nisu mogli da nađu hranu u vodama koje postaju sve toplije od severnog Beringovog mora do mora Čukči kod Aljaske.
 
Odrasli sivi kit može biti dugačak između 13 i 14 metara, a težak oko 30 tona.
 
Sivi kitovi letnje mesece provode u vodama Aljaske gde se hrane i prikupljaju snagu da pređu put do zimskog staništa kod obala Meksika.
 
Naučnici kažu da su vode kod Aljaske svake godine sve toplije i leda je sve manje i veruje se da je to ugrozilo opstanak ovih životinja.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

VIDEO: Medved upao na sahranu u Rumuniji

U rumunskom mestu Bordosiju u okrugu Mureš, na sahrani se pojavio medved koji je izazvao veliku paniku među sedamdesetak ljudi koji su došli da isprate preminulog.