VIDEO: Izgladnela polarna medvedica prevezena na oporavak u sibirski ZOO

Izgladnela polarna medvedica koja je početkom prošle nedelje primećena kako luta najsevernijim gradom na svetu, ruskim Norilskom, odvedena je u zoološki vrt u sibirskom Krasnojarsku, gde joj je ukazana veterinarska pomoć.
Stručnjaci su objasnili da se njeno prirodno stanište usled klimatskih promena smanjuje, zbog čega je prisiljena da odluta daleko od njega u potrazi za hranom.
 
Medvedica se razbolela i gotovo uginula pošto je u Norilsku pojela hranu s gomile smeća. Stručnjaci su ustanovili da je treba hitno zbrinuti.
 
Medvedica sada dobija zdravu hranu, a o njenom oporavku brinu se veterinari.
 
Ledena prostranstva koja su tradicionalno bila prirodno lovište za medvede, smanjila su se usled relativno visokih temperatura u regiji, pojasnili su stručnjaci.
 
"Smanjenje ledenog pokrivača rezultiralo je promenama u ponašanju životinja kada je posredi njihova ishrana", rekao je Dmitrij Gorškov, stručnjak za bioraznolikost u Svetskoj organizaciji za zaštitu prirode.  "S obzirom na to da ne mogu da love foke, medvedi su prisiljeni da pešače stotine kilometara u potrazi za hranom i najčešće je nalaze u blizini naselja", kazao je.
 
Za sada se još ne zna šta će biti s medvedicom nakon lečenja jer i dalje izgleda preslabo da bi se vratila u svoje prirodno stanište.
 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

Pavlov ne bi bio iznenađen: Psi nas razumeju

Nova studija o moždanim talasima, objavljena u časopisu "Current Biology", ukazuje na to da slušanje imena njihovih omiljenih igračaka kod pasa aktivira memoriju za objekte sa kojima su povezani.