Uginuo poslednji sumatranski nosorog u Maleziji

Nakon što je danas uginula poslednja ženka sumatranskog nosoroga na Borneu, može se tvrditi kako je ova vrsta u potpunosti izumrla u Maleziji, javlja BBC.
Ženka stara 25 godina po imenu Iman, uginula je danas u 17:35 časova od raka.
 
Poslednji mužjak sumatranskog nosoroga imena Tam uginuo je u maju ove godine.
 
"Uginula je prirodnom smrću, a kao uzrok se smatra šok", rekla je Sabah State, ministarka turizma, kulture i životne sredine, dodajući kako je ovoj ženki nosoroga pružana najbolja nega i pažnja nakon što je uhvaćena u martu 2014. godine.
 
Inače, u prošlosti su sumatranski nosorozi živeli u celoj Aziji. Međutim, sada su gotovo pa nestali i veruje da ih je na svetu ostalo manje od 100, a neke pesimističnije procene navode broj od 30, tako da je ova vrsta sada kritično ugrožena. Žive na ostrvima Sumatre i Indonezije.
 
Glavni razlozi izumiranja sumatranskog nosoroga su krivolov i gubitak prirodnog staništa.
 
Na svetu sada postoji pet vrsta nosoroga, od kojih su dve u Africi i tri u Aziji.
  • Kakva

    29.11.2019 13:14
    smo
    Kakva smo mi genocidna vrsta.
  • Srednje ime

    28.11.2019 13:09
    licemerje
    @Jaggy Pa zašto ne povedete sopstvenim primerom i ne započnete izumiranje uklanjanjem sebe sa lica ove planete?
  • Jaggy

    24.11.2019 14:18
    Jedva čekam dan kada ćemo i mi izumreti

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

Italija zabranjuje jogu sa štencima

Italijansko ministarstvo zdravlja zabranilo je časove joge sa štencima, rekavši da bi u njoj trebalo da učestvuju samo odrasli psi kako bi se zaštitilo zdravlje životinja, kao i sigurnost polaznika.

VIDEO: Medved upao na sahranu u Rumuniji

U rumunskom mestu Bordosiju u okrugu Mureš, na sahrani se pojavio medved koji je izazvao veliku paniku među sedamdesetak ljudi koji su došli da isprate preminulog.