Ptice zbog klimatskih promena sve manje

Ptice su sve manje kako se klima menja, upozoravaju naučnici.
Ptice zbog klimatskih promena sve manje
Foto: Pixabay
U SAD svake godine, pri sudaru sa visokim stambenim objektima, ugine 600 miliona ptica. Čikago je najveći "ubica ptica" jer se nalazi na glavnoj migracijskoj ruti ptica selica, a ima mnogo visokih zgrada i nebodera.
 
Dejv Vilard, počasni direktor muzeja "Fild", prikuplja stradale ptice koje su se selile rutom Kanada - Latinska Amerika. Broj mrtvih ptica u vreme selidbi dnevno dostigne i 300. Vilard je sa grupom volontera od 1978. godine sakupio više od 100.000 primeraka mrtvih ptica. Uzimao je njihove mere i beležio osnovne podatke.
 
Naučnici su sproveli sveobuhvatno istraživanje njegovih detaljnih podataka i uočili da ptice koje migriraju na području Severne Amerike u poslednje četiri decenije postaju sve manje, a njihova krila šira, što je verovatno posledica globalnog zagrevanja. Ekolozi i biolozi ističu da su na osnovu ranijih studija pretpostavljali da će klimatske promene dovesti do smanjenja tela ptica. Životinjske vrste imaju tendenciju smanjivanja obima tela u toplijim krajevima.
 
Taj obrazac je poznat kao "Bergmanovo pravilo", prema kojem su jedinke iste ili blisko srodne vrste toplokrvnih životinja u hladnijim područjima veće i teže, a u toplijim manje i lakše. Naime, veće telo pomaže životinjama na hladnim područjima da bolje održavaju toplotu.
 
Širina krila ptica verovatno se povećala kako bi se nadoknadilo smanjenje tela koje je počelo, prilikom dugačkih migracija, da proizvodi manje energije. Promene u veličini tela ptica za sada su suptilne i ne mogu se primetiti ljudskim okom, već jedino putem dugotrajnih merenja.
  • Ajde i to ali

    05.12.2019 11:49
    Poubijali smo insekte pesticidima to nije klimatska promena vec debilizam.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

VIDEO: Medved upao na sahranu u Rumuniji

U rumunskom mestu Bordosiju u okrugu Mureš, na sahrani se pojavio medved koji je izazvao veliku paniku među sedamdesetak ljudi koji su došli da isprate preminulog.