Tigar u Indiji prešao više od 1.700 kilometara kako bi pronašao ženku

WLS-T1-C1 je dvoipogodišnji mužjak bengalskog tigra iz utočišta za životinje u Tipešvaru u Indiji.
Tigar u Indiji prešao više od 1.700 kilometara kako bi pronašao ženku
Foto: Pixabay
U junu prošle godine napustio je utočište, a njegovo kretanje se prati radio ogrlicom.
 
C1 je prešao veći put od ijednog tigra u Indiji otkako se ovi veličanstveni predatori nadziru (Unilad).
 
Iako je na svom putovanju od 1.700 km nailazio na imanja i autoputeve, tek je jednom došao u dodir s ljudima. Tom je prilikom slučajno povredio jednog od učesnika grupe koja je istraživala područje Hingoli, u indijskoj državi Maharaštri.
 
Zanimljivo je da se tigar ne kreće pravom linijom, već obilazi okolne indijske države. Stručnjaci i dalje pokušavaju da odrede razlog koji je podstakao C1 da napusti svoj prvobitni dom.
 
Nitin Kakodkar, upravni konzervator indijskih šuma koji odgovara indijskoj državnoj službi za očuvanje životne sredine, istakao je da su tigrovima potrebni hrana, sklonište i partner za parenje. On je primetio da je C1 zalazio u šume, ali ih je napuštao nakon pet dana, dok je usput lovio, što znači da mu ne nedostaje hrane i skloništa.
 
Bilal Habib, stručnjak za divlje životinje s jednog indijskog instituta, takođe smatra da je reč o potrazi za ženkom.
 
"Postoji verovatnoća da su ženke bile prisutne u područjima koje je tigar već napustio, ali možda su na tim područjima već bili drugi dominantni mužjaci", objašnjava Habib i dodaje da C1 nastavlja da luta zbog toga što još nije pronašao područje sa slobodnim ženkama.
 
Sada ostaje nada da će lutajući tigar nastaviti svoju avanturu do Melghat rezervata za tigrove, gde će pronaći sklonište i dovoljno hrane, a možda čak i pogodnu ženku.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

VIDEO: Medved upao na sahranu u Rumuniji

U rumunskom mestu Bordosiju u okrugu Mureš, na sahrani se pojavio medved koji je izazvao veliku paniku među sedamdesetak ljudi koji su došli da isprate preminulog.