Francuska prekida dovođenje medveda iz Slovenije

Francuski predsednik Emanuel Makron obećao je da će zaustaviti dovođenje medveda u Pirineje, navode stočari, koji tvrde da su životinje ubile na stotine njihovih ovaca.
Francuska prekida dovođenje medveda iz Slovenije
Foto: Pixabay
"Obećao je da neće puštati više medveda. Shvatio je da je to veliki problem za nas", kazao je, nakon sastanka sa Makronom, Pjer Pomi, stočar koji uzgaja ovce i krave u planinskom pograničnom regionu između Francuske i Španije. Dodao je da su stočari stigli do dna.
 
Francuska populacija mrkih medveda gotovo je izumrla 90-ih godina prošlog veka, nakon višedecenijskog lova, pa je zemlja počela da uvozi životinje iz Slovenije i puštala ih u divljinu 1996, 1997. i 2006. godine. Dve slovenačke medvedice - Klaverina i Sorita - pridružile su im se 2018. godine.
 
Veruje se da sada ima oko 40 medveda u divljini u Pirinejima, što je duplo više nego 2010. godine. Taj porast broja medveda doveo je do porasta broja napada na stoku, na 400 u 2018. godini, u odnosu na 100 do 200 u prethodnim godinama, kažu zvaničnici.
 
Jedan od stočara čija su stada devastirana rekao je da su njegove preplašene ovce skočile sa litice.
 
"Bilo je 256 njih na gomili", rekao je i dodao da su neke od njih morali da dokrajče noževima.
 
"Volim medvede. Volim ih kao životinje. Ali, volim da oni žive srećno u Jeloustounu, Kanadi, Rumuniji, Sloveniji", rekao je taj stočar.
  • PoP

    18.01.2020 08:09
    Kako kome
    Francuzi imaju problem sa medvedom.
    Kod nas je davno zaigrala mečka.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

Pavlov ne bi bio iznenađen: Psi nas razumeju

Nova studija o moždanim talasima, objavljena u časopisu "Current Biology", ukazuje na to da slušanje imena njihovih omiljenih igračaka kod pasa aktivira memoriju za objekte sa kojima su povezani.