VIDEO: Životinje na Tajlandu prisiljene da zabavljaju turiste

Maltretiranje inteligentnih i živahnih stvorenja još uvek nije isključeno iz turističke ponude Tajlanda.
Da bi stvorili uslove za zabavu, ljudi zaboravljaju na etičke norme i humano postupanje prema drugim živim bićima.
 
Predstava koja se izvodi u tajlandskom zoološkom vrtu našla se na meti žestokih kritika zaštitnika životinja. Majmuni obučeni u tajlandsku nošnju zabavljaju posetioce zoološkog vrta izvodeći opasne trikove. Uznemirujući snimci prikazuju inteligentne životinje kako vrte zapaljene štapove i oponašaju pevače.
 
Mesto ponižavajućih predstava je kamp "Chang Puak" u provinciji Ratčaburi. Aktivisti za zaštitu prava životinja kažu da je reč o klasičnom ponižavanju životinja.
 
PETA poziva turističke zajednice da zaustave saradnju sa organizatorima predstava. Tvrde da su mnogim majmunima izvađeni zubi kako bi se bolje uklopili u ambijent.
 
Snimak prikazuje majmuna u zlatnoj haljini prisiljenog da prođe kroz obruč na kojem se nalaze metalni šiljci. Zatim izvodi vratolomije na lopti i pokazuje publici svoje veštine.
 
Drugi majmun s konopcem oko vrata na sebi nosi nekoliko kratkih pantalona. Nekoliko puta je napravio salto želeći da pobegne. Životinje se prikazuju u okolnostima karakterističnim za čoveka - rukuju se s decom, sviraju gitaru i pretvaraju se da koriste mobilni telefon.
 
Potpredsednik organizacije PETA Džejson Bejker kaže da tortura tokom treninga razbija prirodnu narav majmuna. Svi trikovi koje izvode nastali su u strahu od kazne.
 
"Majmuni ne žele da nose odeću, hodaju na zadnjim nogama, voze bicikl i izvode ostale ponižavajuće trikove. Sve to rade iz straha od nepovoljnih ishoda koji se događaju kada ne urade ono što se od njih očekuje. Prisiljeni su da život provesti u ropstvu", objašnjava Bejker.
 
Dobrotvorna organizacija tvrdi da se mladunčad još u ranom uzrastu odvajaju od majke i potpuno su uskraćeni za život u prirodnom okruženju. 
Tajland je popularna turistička destinacija, ali često je na meti kritika zbog lošeg odnosa prema životinjama, koje je se koriste za zabavu turista.
 
"Maltretiranje životinja više nije dominantni način privlačenja turista, ali još je mnogo posla pred nama", kaže Bejker, a prenosi Unilad.
 
Turističke zajednice moraju da zaustave promociju ovakvih zooloških vrtova. Strani posetioci bi takođe trebalo da izbegavaju mesta ponižavanja i da sreću majmune samo u njihovim prirodnim staništima.
 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

Pavlov ne bi bio iznenađen: Psi nas razumeju

Nova studija o moždanim talasima, objavljena u časopisu "Current Biology", ukazuje na to da slušanje imena njihovih omiljenih igračaka kod pasa aktivira memoriju za objekte sa kojima su povezani.