Desetine koala ubijeno na plantaži drveća u Australiji

Desetine koala pronađene su mrtve ili povređene na plantaži drveća u Australiji, zbog čega su vlasti pokrenule istragu.
Desetine koala ubijeno na plantaži drveća u Australiji
Foto: Pixabay
Drveće eukaliptus, važno stanište i izvor hrane koala, posečeno je u decembru, posle čega je na plantaži u saveznoj državi Viktorija na jugoistoku Australije ostalo svega nekoliko izolovanih grupa stabala, prenosi BBC. Neke koale su uginule od gladi na preostalom drveću, dok su druge očigledno ubili buldožeri.
 
Oko 80 preživelih koala premešteno je sa plantaže i stavljeno pod specijalni nadzor.
 
U požarima koji su prethodnih meseci opustošili delove Australije stradale su desetine hiljada koala, koje su u Australiji na listi "ranjivih" vrsta.
 
Ekološka grupa "Prijatelji Zemlje Australija" saopštila je da je posle decembarske seče drveća bilo izveštaja o stotinama koala koje gladuju. Ta grupa je navela da su ljudi "očigledno bili svedoci kasapljenja mrtvih koala buldožerima".
 
Ministarstvo za životnu sredinu Australije navelo je da će istražiti incident.
 
Lokalna meštanka Helen Oukli u sredu je prva digla uzbunu i objavila na Fejsbuku da je videla mrtve koale na plantaži.
 
"Mrtve koale leže tamo. Ubijene majke i njihove male bebe. Australija treba da se stidi zbog ovoga. Potrebna nam je pomoć", rekla je Oukli.
 
Grupa "Životinje Australije" saopštila je da je poslala ekipe na plantažu kako bi "spasila koliko god je moguće tih vrednih životinja".
 
Za sada nije poznato koja kompanija stoji iza seče eukaliptusa, dodaje BBC.
  • NS

    04.02.2020 16:28
    Komentar
    Pa ovi su nas presisali. Vidite da nismo najgori ili je mozda Galens prosirio posao?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

Pavlov ne bi bio iznenađen: Psi nas razumeju

Nova studija o moždanim talasima, objavljena u časopisu "Current Biology", ukazuje na to da slušanje imena njihovih omiljenih igračaka kod pasa aktivira memoriju za objekte sa kojima su povezani.