VIDEO - Naučnici zaključili: Psi i mačke ne prenose virus korona

Mačke i psi ne mogu da prenesu novi virus korona na ljude ali mogu da budu pozitivni na testu, ako se zaraze od svojih vlasnika.
To je zaključak Odeljenja za poljoprivredu, ribarstvo i zaštitu Hongkonga nakon što je testiranje jednog psa u karantinu, 27. i 28. februara kao i 2. marta, dalo "blago pozitivan" rezultat na virus. 
 
Portparol odeljenja izjavio je da nema dokaza da kućni ljubimci mogu biti izvor zaraze KOVID-19, i da ne mogu da se razbole.
 
Naučnici sumnjaju da je virus poznat kao SARS-COV-2 koji izaziva bolest nastao kod slepih miševa pre nego što je prenet na druge vrste, verovatno male divlje sisare koji su ga preneli na ljude.
 
Međutim, stručnjaci sa više univerziteta slažu se da je kod testiranog psa otkriven nizak nivo infekcije pa je verovatno da je virus prenet sa čoveka na životinju.
 
Odeljenje za poljoprivredu, ribarstvo i zaštitu Hongkonga je predložilo da se svi kućni ljubimci iz domaćinstva gde je neko od ljudi pozitivan na virus korona stave u karantin.
 
Vlasnici kućnih ljubimaca trebalo bi da održavaju dobru higijenu koja podrazumeva pranje ruku pre i posle dodirivanja životinja i njihove hrane i zabranu ljubljenja sa njima. Obolele osobe treba da izbegavaju konakt sa kućnim ljubimcima a ako otkriju promene u zdravstvenom stanju životinja trebalo bi da odmah obaveste veterinara.
 
Osim održavanja higijene, vlasnicima kućnih ljubimaca savetovano je da ne budu preterano zabrinuti i da ne napuštaju svoje ljubimce.
 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

Pavlov ne bi bio iznenađen: Psi nas razumeju

Nova studija o moždanim talasima, objavljena u časopisu "Current Biology", ukazuje na to da slušanje imena njihovih omiljenih igračaka kod pasa aktivira memoriju za objekte sa kojima su povezani.