Lovci na trofeje ubiju po jednu životinju na svaka tri minuta

Istraživanje lovnog turizma koje je nedavno sporovedeno pokazalo je da su u poslednjih 10 godina lovci na trofeje ubili po jednu životinju na svaka tri minuta.
Lovci na trofeje ubiju po jednu životinju na svaka tri minuta
Foto: Pixabay
Više od 1,7 miliona životinja, uključujući lavove, slonove i ugrožene nosoroge, pobijeno je u protekloj deceniji, a bogati lovci na trofeje nadmetali su se u tome ko će ustreliti najcenjeniju životinju.
 
Ovi poražavajući brojevi pojavili su se u knjizi koja otkriva veze između ove lovne industrije u kojoj se obrće više od 300 miliona funti godišnje i moćne svetske finansijske elite.
 
Eduardo Gonsalvis u knjizi "Trofiliks: Najveći lovci i tajne lovne industrije", otkriva i da je najnovija pomama među američkim lovcima pucanje na divlje svinje iz brzih, niskoletećih helikoptera.
 
On naime tvrdi da predsednik Južne Afrike Siril Ramfoza ima farmu za uzgoj divljači i da je deo lovne mafije preko koje je prigrabio korist od nekoliko miliona funti prodajući retke životinje lovcima na trofeje. Takođe navodi da je gotovo 800 lovaca osvojilo priznanje "Afrikan big 5", nagradu lovne inustrije onima koji su ubili najmanje jednog lava, slona, leoparda, crnog ili belog nosoroga i bivola.
 
Navodi i da promoteri lova iz Međunarodnog safari kluba dodeljuju posebnu nagradu svima koji upucaju više od 80 afričkih životinjskih vrsta, kao i da su ljubitelji lovačkih igara uložili više od 600.000 funti u lažnu kampanju na Fejsbuku i Tviteru koristeći lažne naloge predstavljajući se kao Afrikanci koji apeluju na Borisa Džonsona da ne zabrani uvoz lovačkih trofeja u Britaniju.
 
Takođe su navodno uložili više od 1,5 miliona funti za donacije američkim političarima, uključujući i Donalda Trampa.
 
"Buduće generacije će se sa užasom osvrtati na to kako smo dozvolili da najugroženije vrste na svetu ubijaju adrenalinski narkomani u potrazi za selfijima na kojima se cere pored jezivih suvenira. U lovu na trofeje nije reč o šačici bolesnih pojedinaca – reč je o ogromnoj svetskoj industriji koja poseduje izvanrednu moć i manipuliše vladama", naveo je Gonsalvis.
 
Lovci koji tamane divlje svinje iz vazduha čak su ovu bezumnu zabavu nazvali "Hogpokalipsa danas" – aludirajući očigledno na film Frensisa Forda Kopole "Apokalipsa danas" iz 1979. godine, u kome američki vojnici iz helikoptera pucaju na nenaoružane vijetnamske civile.
 
Na internet-stranici kompanije "Lov na divlje svinje iz helikoptera" sa sedištem u Teksasu, hvale se da "nema ništa lepše od zujanja nad gomilom svinja i kada opustite prst koji svrbi".
 
Inače, južnoafrički predsednik Ramafoza je optužen kao član grupe nazvane "Stad gejm briders" koja svake godine zaradi oko sedam miliona funti na legalnim aukcijama divljih životinja.
 
Prethodno je odbacio tvrdnje da je umešan i u lov na trofeje, već tvrdi da njegova farma divljih životinja samo uzgaja divljač i da se njom rukovodi "u skladu sa najstrožim pravilima očuvanja i zaštite divljih životinja" i da se ni on ni njegova farma ne bave ilegalnim ili neetičkim aktivnostima, prenosi Dejli mejl.
 
Inače, kampanju Gonsalvesa za zabranu lova na trofeje podržale su i brojne poznate ličnosti, poput Leonarda Dikaprija i Džoane Lumli.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

VIDEO: Medved upao na sahranu u Rumuniji

U rumunskom mestu Bordosiju u okrugu Mureš, na sahrani se pojavio medved koji je izazvao veliku paniku među sedamdesetak ljudi koji su došli da isprate preminulog.