Šest saveta kako da zaštitite gnezda ptica

Svakog proleća ptice posvećuju puno vremena i energije brizi o svom gnezdu, jajima i kasnije mladuncima. Ako želite da im pomognete, evo nekoliko jednostavnih saveta koje možete primenjivati u svojoj bašti i okruženju kako biste zaštitili ptice koje se tu gnezde.
Šest saveta kako da zaštitite gnezda ptica
Foto: Pixabay
Zamislite situaciju da preletite hiljade kilometara do mesta na kome planirate da se razmnožavate, šepurite se svojim najlepšim perjem, pevate svoje najumilnije pesme, pa čak se i takmičite sa drugim pticama da biste pronašli partnera. Zajedno svijate gnezdo, mukotrpno spajajući grančicu po grančicu i naizmenično, danju i noću, inkubirate svoja dragocena jaja. 
 
Ali tek kad se ptići izlegu započinje zaista naporan rad, kada se svaki slobodan sekund danima troši na kljukanje gladnih kljunova koji konstantno krešte. Kao što će vam svaki roditelj reći, odgajanje dece nije lak zadatak, a pticama gnezdaricama svaka pomoć je dobrodošla.
 
Ove godine tema program "Proleće uživo" je "Kako zaštititi gnezda ptica?". Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije donosi nekoliko saveta kako da pomognete da se trud ptica koje se gnezde u vašem okruženju isplati i da im omogućite da ovog proleća u svet izvedu leglo zdravih ptića.
 
1. Ako ih volite, nemojte ih uznemiravati
 
Može biti uzbudljivo pronaći pticu koja se gnezdi u vašem dvorištu ili okruženju, ali kada otkrijete gnezdo, važno je da mu više ne prilazite. Ako se previše približite, možete rizikovati da ga oštetite - uznemiravanje bukom takođe može biti razlog koji će naterati roditelje da napuste svoje gnezdo. Štaviše, predatorima ostavljate mirisni trag koji mogu da prate pravo do laganog obroka.
 
Ako je gnezdo na zemlji, možete obezbediti neposredno okruženje štapovima pobodenim u zemlju kao znak da to područje treba izbegavati. U urbanim sredinama naučnici preporučuju držanje udaljenosti od najmanje 60 metara od gnezda velikih ptica poput grabljivica i čaplji. Ali i dalje možete uživati u posmatranju njihovih aktivnosti kroz dvogled.
 
2. Neka vaš vrt buja
 
Drveće, žbunje, žive ograde, šipražje, travnjaci, livade - svugde ima prijatnih kutaka u kojima ptice vole da odgajaju mladunce. Ako vidite da ptica na nekom od pobrojanih mesta pravi gnezdo, nemojte taj deo uređivati, seći, orezivati, kositi, dok se sezona gnežđenja ne završi.
 
3. Kućne ljubimce držite na oku
 
Možda volimo svoje nežne kućne ljubimce koji predu, ali mačke postaju hladnokrvni lovci kada izađu u šetnju. Budući da nisu prirodni deo ekosistema, mogu imati poguban uticaj na populacije baštenskih ptica - posebno na ptice koje se gnezde pri tlu. Zato držite svoju mačku u zatvorenom ili napravite zatvoreni spoljni prostor. Takođe, poznato je i da psi jedu jaja i mladunce, pa ih držite na povodcu u blizini mesta gde ima ptica koje se gnezde pri tlu.
 
4. Napravite kućice za gnežđenje ptica otporne na grabljivce
 
Autohtone grabljivice su prirodni deo ekosistema. Ali ako ste zabrinuti zbog invazivnih vrsta (psi, mačke, pacovi...), i u vašem kraju postoji retka vrsta ptica kojoj biste želeli da pomognete, možete izvršiti puno modifikacija na standardnim kućicama za gnežđenje ptica koje će sprečiti grabljivice da priđu gnezdu. Možete ojačati ulaz u kućicu limom i sprečiti uljeze da ga prošire ili umesto rupe napraviti tunel od cevi dužine oko pet do osam centimetara.
 
Ako krov proširite da prelazi oko 12 centimetara sa prednje i bočnih strana kućice, grabljivcima će biti otežan pristup sa krova kućice. Lokacija je takođe važna: idealno bi bilo da kućica bude postavljena najmanje tri metra od zemlje i udaljena od objekata, drveća ili žbunja pomoću kojih grabljivci mogu lako da priđu kućici. Postavljanje kućice na stub od glatkog metala, a ne od drveta, zbuniće i najspretnije penjače!
 
5. Vidite gnezdo u opasnosti? Evo šta treba da uradite
 
Zakonom je zabranjeno ugrožavati divlje ptice tokom gnežđenja. Ako vidite nekoga kako uzima jaja ili mladunce iz gnezda ili ako se sprema da se uništi važno stanište za gnežđenje ptica u vašem okruženju o tome odmah obavestite policiju i inspekciju za zaštitu životne sredine. Imajte na umu da je vaša sigurnost na prvom mestu i da nije dobra ideja da se direktno suprotstavite prestupniku. Umesto toga, možete se obratiti i Društvu za zaštitu i proučavanje ptica Srbije koje će vam pomoći da prijavite slučaj ugrožavanje ptica u vreme gnezdilišne sezone.
 
6. Podržite organizacije za zaštitu prirode
 
Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije radi na zaštiti najvažnijih staništa ptica. Svojom podrškom kroz članstvo, volontiranje ili donacije, Društvu ili drugim sličnim organizacijama, pomažete u podizanju svesti o očuvanju prirode, pomažete u zaštiti svojih omiljenih vrsta za generacije koje dolaze.
 
Sačuvati ptice i prirodu mogu pojedinci i zajednice koje ptice i prirodu razumeju, poštuju i vole. U tom cilju Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije građanima je omogućilo video prenos uživo iz gnezda vetruški i belih roda. Na ovaj način građani će moći da vide kako izgleda udvaranje, parenje, donošenje hrane, inkubiranje jaja, izleganje mladunaca, odrastanje mladih vetruški i roda, kao i njihovi prvi letovi. Video prenose uživo možete pratiti na sajtu Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije OVDE.
  • Sandra

    10.09.2022 20:55
    Gugutke
    Na drvetu pored naše same terase je gugutka izlegla tri bebe. Jednog jutra ih više nije bilo u gnezdu. Majka i dalje uveče stoji gde i uvek na grani iznad gnezda gde je stajala dok su bile i bebe i posmatra gnezdo. Nije ih valjda nešto pojelo
  • Bravo

    22.04.2021 15:52
    Jako lep tekst, i poucan. Ja u mom dvoristu imam gomilu raznoraznog drveca, od zbunastog do cetinara, imam nekoliko crvenrepki, gugutki, vrabaca, senica , lastavica ... imam i hranilicu za pticu koju sam napravio, jedino mi fali kucica za ptice , a nju planiram da napravim..
  • Dragan

    22.04.2021 13:54
    Petrovic
    Zanimljiva uputstva. Ja hranim i pojim ptice u mojoj bašti mesecima već i obe mi vraćaju pesmom i letom to mi je uteha za samoću. Čuvajte ptice jer su pravi drugari koji vas nikada ne bi izdali.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

VIDEO: Medved upao na sahranu u Rumuniji

U rumunskom mestu Bordosiju u okrugu Mureš, na sahrani se pojavio medved koji je izazvao veliku paniku među sedamdesetak ljudi koji su došli da isprate preminulog.