Beli mišar prvi put snimljen u Srbiji

Bela ptica grabljivica uočena je u okolini Šida, a meštani ističu da se to dešava godinama unazad.
Nataša Tomić i Marko Šćiban iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije u petak, 11. juna posetili su okolinu sela Sot kako bi proverili te navode. 
 
Istraživače je sreća poslužila pri kraju terenskog obilaska.
 
"Krenuli smo ka vozilu i trenutak pre nego što bismo napustili lokaciju iznad naših glava ukazala se potpuno bela ptica grabljivica. Na osnovu veličine, oblika tela i ponašanja ustanovili smo da se radi o mišaru (Buteo buteo), inače najčešćoj ptici grabljivici u Srbiji. Snežno beli lepotan izleteo je iz šume, kružio iznad nas i nestao visoko na nebu, odletevši ka suncu", objašnjava Šćiban.
 
Tokom više od veka istraživanja ptica u Srbiji mišar ovakvog potpuno belog perja nije fotografisan, stoga su ovo prvi snimci ovog retkog fenomena kod nas. 
 
Ornitolozi smatraju da ova ptica ima redak poremećaj obojenosti perja poznat kao potpuni leucizam koji predstavlja nedostatak crnog pigmenta, melanina u telu. Ovakav poremećaj obojenosti jedinki koje prirodno nisu bele kao labudovi ili čaplje uglavnom im smanjuje mogućnost preživljavanja u prirodi. 
 
Međutim, belog mišara iz okoline Sota meštani susreću već dve godine, što ukazuje da uspešno odoleva svim izazovima.
  • &

    18.06.2021 18:41
    Samo da furadana ne bude!
  • Stevan

    18.06.2021 17:46
    Lokacija
    E pazi sad za 5 dana kad osvane u nekoj kafančugi ili lovačkom domu prepariran na zidu, iskezečenog kljuna i raširenih krila. Pa tamo oko Šida poviše sve što mrda. Pozdrav za Gorana i ekipu. Znaju oni da ja znam sta rade, samo policija i lovočuvar ćute.
  • Ja

    18.06.2021 12:04
    Odlicno!
    Odlicno! Divna vest!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

Pavlov ne bi bio iznenađen: Psi nas razumeju

Nova studija o moždanim talasima, objavljena u časopisu "Current Biology", ukazuje na to da slušanje imena njihovih omiljenih igračaka kod pasa aktivira memoriju za objekte sa kojima su povezani.