VIDEO: Stotine kornjača, delfini i kit uginuli zbog potonuća broda s hemikalijama

Stotinu mrtvih kornjača sa oštećenim grlom i oklopom, kao i desetak mrtvih delfina i jedan plavi kit, more je izbacilo na obalu Šri Lanke.
Ekolozi veruju da je smrt životinja posledica potonuća broda "X-Pres s Pearl" sa hemikalijama. Ovaj brod je plovio pod zastavom Singapura, goreo gotovo 12 dana da bi potonuo prošle nedelje kod glavne luke Šri Lanke, u prestonici Kolombu, prenosi agencija AP.
 
Vladini zvaničnici su, međutim, saopštili da su ti uzroci "privremeno" potvrđeni i da se istraga nastavlja.
 
Požar je na brodu izbio 20. maja, a mrtve morske životinje počele su da se pojavljuju na obali nekoliko dana kasnije.
 
Agencija AP navodi da se u 81 od gotovo 1.500 brodskih kontejnera nalazila "opasna" roba. Mornarica Šri Lanke veruje da je požar izazvao hemijski teret, koji je većinom uništen u požaru.
 
Ali ostaci, uključujući spaljene tone plastičnih peleta, ozbiljno su zagadili okolne vode i veliko područje poznatih plaža te ostrvske države.
 
"Privremeno možemo reći da su ove smrti uzrokovane dvema metodama, jedna je posledica opekotina od vrućine, a druga zbog hemikalija. To je očigledno", rekao je Anil Jasinghe, sekretar ministarstva zaštite životne sredine Šri Lanke.
 
 
More kraj Šri Lanke i obala su dom za pet vrsta kornjača koje redovno tu dolaze da polože jaja. Od marta do juna je vrhunac sezone dolaska kornjača.
 
Šri Lanka planira da traži kompenzaciju od kompanije "X-Pres s Feeders", koja je vlasnik broda, i već je podnela privremeni zahtev u iznosu od 40 miliona dolara.
  • Gde je

    22.06.2021 14:11
    Kraj
    Kornjače i delfini izvinite.
    Čuvanje planete treba uvesti i škole da bar buduće generaciju budu pametnije od nas.
    Uništiti plavo zelenu planetu punu života i onda se preseliti na pusti Mars?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

VIDEO: Medved upao na sahranu u Rumuniji

U rumunskom mestu Bordosiju u okrugu Mureš, na sahrani se pojavio medved koji je izazvao veliku paniku među sedamdesetak ljudi koji su došli da isprate preminulog.