FOTO: Potonuli brod izazvao ekološku katastrofu

Tela mrtvih kornjača, delfina i kitova pojavila su se na jednoj obali Šri Lanke, nakon što je zapaljeni brod potonuo i uzrokovao ekološku katastrofu.
FOTO: Potonuli brod izazvao ekološku katastrofu
Foto: Pixabay
Stručnjaci iz oblasti zaštite životne sredine tvrde da je reč o najgoroj vrsti ekološke katastrofe za koju je odgovoran čovek. 
 
Požar je izbio na teretnom plovilu "Pres perl", registrovanom u Singapuru, koje je transportovalo 1.486 kontejnera, uključujući 25 tona azotne kiseline, zajedno sa ostalim hemikalijama i kozmetikom. 
 
Brod je potonuo 2. juna dok je spasilački tim pokušavao da ga odvuče dalje od obale.
 
Kapetan broda pojavio se na sudu u četvrtak, ali još uvek nije optužen za ovaj slučaj, okarakterisan kao najgora ekološka katastrofa.
 
 
Toksini oslobođeni sa broda usmrtili su 176 kornjača, 20 delfina i četiri kita, rekla je zamenica pravnog zastupnika Madava Tenakun na uvodnom saslušanju.
 
Na snimku lokalne televizijske stanice vide se tela mrtvih morskih kornjača i bezbroj plastičnih paleta razbacanih po obali, dok nekoliko dobrovoljaca radi na njihovom uklanjanju.
 
Vlada je označila 15 osoba - uključujući kapetana Tjutkala Vitalija - za suoptužene u slučaju nanete štete po životnu sredinu.
 
Kapetan Vitali nije dao komentar kada je napustio sud u četvrtak nakon procesnog saslušanja i nije bio dostupan za dalje komentare. Zabranjeno mu je napuštanje zemlje.
 
Vlasti su prošle sedmice objavile da su ukinule zabranu ribolova u delovima obale pogođene katastrofom, iako stručnjaci kažu da opasnost za život u vodi i dalje postoji.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

VIDEO: Medved upao na sahranu u Rumuniji

U rumunskom mestu Bordosiju u okrugu Mureš, na sahrani se pojavio medved koji je izazvao veliku paniku među sedamdesetak ljudi koji su došli da isprate preminulog.