Studija: Pčele bolje oprašuju kad konzumiraju kofein

Pčele koje su konzumirale kofein mogu biti bolje u oprašivanju. I baš kao i mnogi među nama, prilično uživaju u kofeinu.
Studija: Pčele bolje oprašuju kad konzumiraju kofein
Foto: Pixabay
Istraživači s londonskog Grinvič univerziteta, predvođeni stručnjakinjom za ponašanje insekata i ekologiju Sarom Arnold, otkrili su da pčele koje unose kofein u organizam rade svoj posao bolje od onih koje to ne čine. 
 
Pčele s kofeinom bolje pronalaze ciljane useve i delotvornije oprašuju. 
 
Testirane pčele bile su sklonije da traže biljke čiji je nektar sadržavao kofein. Pokazalo se da kofeinski nektar poboljšava fokus pčela i sposobnosti pamćenja.
 
Šta to znači za poljoprivredu širom sveta? 
 
Studija bi mogla da bude primenjena na komercijalne pčele koje oprašuju ciljane useve u poljoprivrednoj industriji. Poljoprivredne pčele mogle bi dobiti kofein i biti obučene za oprašivanje određenih useva i tako pojačati poljoprivrednu proizvodnju. 
 
To bi pak moglo povećati dostupnost hrane u područjima gde je to potrebno, kažu istraživači.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

Pavlov ne bi bio iznenađen: Psi nas razumeju

Nova studija o moždanim talasima, objavljena u časopisu "Current Biology", ukazuje na to da slušanje imena njihovih omiljenih igračaka kod pasa aktivira memoriju za objekte sa kojima su povezani.