FOTO: U stomaku bebe kornjače pronađeno 158 komadića plastike

Beba kornjača oporavlja se nakon što joj je ispumpan želudac prepun plastike.
Spasioci su u njenom stomaku pronašli 158 komadića plastike, odnosno ukupno 60 grama, javlja Vice World News.
 
"Bangkok Post" kaže da se kornjača trenutno oporavlja u Centru za spasavanje ugroženih morskih životinja Sireetarn, nakon što je 23. jula pronađena na zapadnoj obali Puketa. 
 
Rendgenom je otkriveno da je sistem za varenje kornjače začepljen komadićima plastičnih kesa i mreže. Neuhranjenu kornjaču sada prate staratelji, koji koriste cev za hranjenje sve dok kornjača ne povrati snagu za samostalnu ishranu.
 
 
Prema Vice World Newsu, Tajland je jedan od najvećih svetskih potrošača plastike. Zemlja navodno godišnje odbaci u okeane 30.000 do 40.000 tona plastike, kaže istraživačica Kongkiat Kitivatanavong iz "Phuket Marine Biological Center".
 
"Razaranje ovog morskog stvorenja je direktna posledica ljudske aktivnosti. Kako bismo smanjili posledice smeća i otpada u morima, moramo smanjiti upotrebu plastike", istakla je Kitivatanavong.
 
Tajland je počeo da ulaže napore u smanjenje plastičnog otpada. Prošle godine zabranjene su plastične kese za jednokratnu upotrebu. Nažalost, pandemija virusa korona je stavila na čekanje agresivnije planove za rešavanje ovog problema pa je 2020. zabeleženo povećanje plastičnog otpada na Tajlandu za 15 odsto, kažu podaci Tajlandskog instituta za životnu sredinu.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

Pavlov ne bi bio iznenađen: Psi nas razumeju

Nova studija o moždanim talasima, objavljena u časopisu "Current Biology", ukazuje na to da slušanje imena njihovih omiljenih igračaka kod pasa aktivira memoriju za objekte sa kojima su povezani.