Istraživanje pokazalo: Kućni papagaji žude za prirodom

Izmišljena vrsta papagaja Norveški plavac, fiktivna ptica proslavljena u komediji Monti Pajton koja je živela u kavezu, a tugovala za fjordovima, čini se da ima para u stvarnom životu.
Istraživanje pokazalo: Kućni papagaji žude za prirodom
Foto: Pixabay
Naučnici su utvrdili da papagaji - kućni ljubimci, pate od nostalgije.
 
Prema novom istraživanju koje je objavilo britansko Kraljevsko društvo, što je veći mozak ptice u zatočeništvu, veća je verovatnoća da će pokazati "oblike abnormalnog ponašanja", poput žvakanja rešetki kaveza ili čupanja sopstvenog perja.
 
Veća "sklonost bolestima" i "očigledno skraćenom životnom veku" kod inteligentnijih vrsta papagaja u zatočeništvu odražava neusklađenost između zatočeništva i života u divljini, kažu akademici sa Britanskog univerziteta u Bristolu i Univerziteta Bristol, kao i Univerziteta Guelf i Utreht u Holandiji.
 
"Razmere zatočeništva koje ograničava prirodno ponašanje životinja i smanjuje njihov domet u traženju hrane, donošenju odluka i kognitivnom rešavanju problema dovode do frustracije", otkrili su istraživači.
 
Aktivniji i inteligentniji divlji papagaji mogu provesti do 75 odsto svog vremena u potrazi za hranom, prema stručnjacima, rešavajući probleme i donoseći odluke što zarobljene ptice ne mogu da nadoknade time da nauče, na primer, rečenicu "Poli želi kreker".
 
Papagaji u divljini često su prirodno društvene životinje, ali takve vrste često žive bez ikakvog društvenog kontakta u zatočeništvu i preti im opasnost dosade.
 
"Uopšteno govoreći, inteligentne životinje imaju jedinstvene potrebe u zarobljeništvu kako bi bile u dobrom stanju", kažu naučnici, preporučujući vlasnicima da ponude "prirodniju ishranu" i smisle "kognitivnu stimulaciju" kako bi oživeli okruženje za ptice u kavezu, koje bi inače mogle da završe "tugujući za fjordovima" ili čak za "bivšim", kako je to bilo opisano u skeču Monti Pajtona 1969. godine.
  • Sofka

    09.10.2021 16:22
    Ptica
    Imam kucnog ljubimca, tigricu..uvek su mu otvorena vratanca od kaveza..leti kad god hoce..skoro je po ceo dan na stajalici..bas je veseo, uvek peva..mi mu pricamo,kjucka nas kljunom...uzivamo i mi i on
  • Рада

    07.10.2021 10:02
    Сваки пут ме растужи када видим да људи и даље држе птице у кавезима као "љубимце". Јако низак ниво свести.
  • HQ

    06.10.2021 20:01
    Birds of prey
    Pravda za sve ptice u kavezima!
    Sloboda za sve ptice u kavezima!
    Uaaaaaa kavezi!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

VIDEO: Medved upao na sahranu u Rumuniji

U rumunskom mestu Bordosiju u okrugu Mureš, na sahrani se pojavio medved koji je izazvao veliku paniku među sedamdesetak ljudi koji su došli da isprate preminulog.