Petini populacije vilin konjica preti izumiranje, broj komaraca bi se mogao povećati

Gotovo petini populacije vilin konjica, insekata koji imaju ulogu u suzbijanju bolesti jer jedu larve komaraca, preti izumiranje zbog uništavanja njihovih staništa.
Petini populacije vilin konjica preti izumiranje, broj komaraca bi se mogao povećati
Foto: Pixabay
To pokazuje novi Crveni popis ugroženih vrsta objavljen u četvrtak.
U prvoj globalnoj proceni stanja populacija vilin konjica, Međunarodni savez za očuvanje prirode (IUCN) navodi da je najmanje 16 odsto od gotovo 6.000 identifikovanih primeraka ranjivo, ugroženo ili kritično ugroženo.
Podaci o vilin konjicima deo su novog popisa na kojem se nalazi više od 40.000 vrsta biljaka, životinja i gljivica, od kojih 28 odsto preti izumiranje.
 
Viola Clausnitzer, biološkinja koja decenijama proučava vilin konjice, ocenila je da je izveštaj "upozorenje" i dodala da se boji da ih je ugroženo mnogo više jer nema dovoljno podataka.
 
"Ne znamo koliko delića možemo da izbacimo iz ekosistema dok se ceo ne uruši", rekla je ona.
 
Naučnici smatraju da su vilin konjici ključni pokazatelj zdravlja vlažnih i močvarnih područja i reka.
 
Više od trećine vlažnih područja izgubljeno je od 1970, tri puta više nego šuma, prema istraživanju Ramsarske konvencije iz 2018, a taj trend preti i žabama i vidrama.
  • Dragan

    11.12.2021 17:32
    Ah
    Kao dete sam u Novom Sadu video Viline konjice nekoliko vrsta.Zeleni su bili duplo krupniji, šareni, plavi, crveni su bili manji.Odavno ih nema u Srbiji.
  • Mile rent-a mozak

    10.12.2021 11:47
    Zato je u Srbiji narasla populacija Voolin konjina, koju čini polovina populacije i koja se hrani kao i mozgojedac, živim razvijenim moždanim ćelijama, ali, da ne kukam kako negativno utiče na populaciju, sa druge strane se hrani i helikobakterijama našeg božanstva u ljudskom obliku. Pitanje je da li će doći do prirodne ravnoteže?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

VIDEO: Medved upao na sahranu u Rumuniji

U rumunskom mestu Bordosiju u okrugu Mureš, na sahrani se pojavio medved koji je izazvao veliku paniku među sedamdesetak ljudi koji su došli da isprate preminulog.