Javna debata o vukovima u Belgiji: Mogu li da žive s ljudima?

Prisustvo mužjaka vuka, italijansko-alpske rase, primećeno je nekoliko meseci na istoku Belgije.
Javna debata o vukovima u Belgiji: Mogu li da žive s ljudima?
Foto: Pixabay

Čupavi došljak sa inače prodornim pogledom, oživeo je raspravu o suživotu vuka i čoveka, preneo je portal Fokus na Belgiju (Focus on Belgium).

Dolazak vuka oživeo je polemiku o prihvatanju tog velikog predatora, koji je vekovima satanizovan, ali bez opasnosti po čoveka.
Vlasti Valonije su 2020. godine usvojile "Plan za vukove" kako bi podstakle te životinje da ostanu u šumi i hrane se divljim plenom.
 
Konkretno je reč o jačanju zaštite vukova, ali i zaštite stada. Plan predviđa postavljenje mreža za zaštitu stada. Osim toga, vuk može da bude od koristi ljudima kao ravnoteža prirode.
 
Zbog nedostatka prirodnih predatora i uprkos lovu, populacije divljih kopitara su se više nego udvostručile u poslednjih 30 godina u Valoniji, naveo je belgijski portal i dodao da mnoge zemlje prisustvo vukova u divljini koriste kao prednost "ekološkog turizma".
 
Tako da posle vekova neslaganja, vuk i čovek mogu da razmišljaju o kohabitaciji, ali na osnovu međusobnog poštovanja, dodao je belgijski portal.
  • Боске

    02.03.2022 11:28
    Међед и курјак браћа моја рођена

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

VIDEO: Medved upao na sahranu u Rumuniji

U rumunskom mestu Bordosiju u okrugu Mureš, na sahrani se pojavio medved koji je izazvao veliku paniku među sedamdesetak ljudi koji su došli da isprate preminulog.