Neobično otkriće naučnika: Toplija leta utiču na pol kornjača na Floridi

Naučnici sa Floride objavili su studiju koja objašnjava kako na pol kornjača utiče pogoršanje klimatskih promena, odnosno da porast temperatura ima direktan uticaj na određivanje pola ove vrste.
Neobično otkriće naučnika: Toplija leta utiču na pol kornjača na Floridi
Foto: Pixabay
U studiji se navodi da je u poslednje četiri godine, zbog porasta temperature, rođeno 99 odsto ženki, prenosi euronews.rs.
Kako se navodi, nedavni toplotni talasi doveli su do jakog zagrevanja peska na plažama, što je dovelo do toga da je svaka novorođena kornjača bila ženka, prenosi Rojters.
"Naučnici koji proučavaju mladunčad morskih kornjača i jaja nisu pronašli morske kornjače muškog pola, tako da su se u poslednje četiri godine rađale samo ženke morskih kornjača", rekao je predstavnik Centra za kornjače, koji radi od 1986. godine.
 
U studiji se objašnjava da prilikom kopanja gnezda na plaži, temperatura peska direktno utiče na određivanje pola mladunaca. Zanimljivo je da statistika novorođenih kornjača pokazuje da su 99 odsto beba morskih kornjača ženke, što ide u prilog studiji.
 
Umesto određivanja pola tokom oplodnje, pol morskih kornjača i aligatora zavisi od temperature jaja u razvoju.
Kada se jaja kornjače inkubiraju ispod 28 stepeni Celzijusa, mladunci kornjače će biti mužjaci, dok će oni koji se inkubiraju iznad 31 stepen Celzijusa biće ženske.
 
"Tokom godina videćemo nagli pad populacije morskih kornjača, jer jednostavno nemamo genetsku raznolikost koja je potrebne za ostvarivanje uspešne sesije uzgoja", upozoravaju naučnici.
  • Hm

    06.08.2022 21:30
    Hm
    Sve cemo, pa i svoju vrstu do 2050. uništiti.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

Pavlov ne bi bio iznenađen: Psi nas razumeju

Nova studija o moždanim talasima, objavljena u časopisu "Current Biology", ukazuje na to da slušanje imena njihovih omiljenih igračaka kod pasa aktivira memoriju za objekte sa kojima su povezani.