Ukinut "policijski čas" za mačke u nemačkom gradu

Nemačke vlasti na jugozapadu zemlje ukinule su privremeni "policijski čas" za mačke koji je bio uveden da ne bi povredile neke vrste retkih ptica koje su bile u periodu gnežđenja.
Ukinut "policijski čas" za mačke u nemačkom gradu
Foto: Pixabay
Dve nedelje pre nego što je planirano, mačke mogu slobodno na ulicu jer su, u tromesečnom periodu, mogle da stvore velike glavobolje svojim vlasnicima.
Kazna za vlasnike čije su mačke bile na ulici bez povoca bila je 500 evra, ali ako bi kojim slučajem mačka povredila ili ubila retku vrstu zakonom zaštićene ševe, globa je bila čak 50.000 evra što je bio zaista veliki rizik.
Bez obzira na to što je Nemačka imala nameru da spasi posebnu vrstu ševa čija populacija u Zapadnoj Evropi naglo opada, kazne su bile toliko drakonske da je "policijski čas" bio oštro kritikovan, kako od vlasnika tako i od udruženja ljubitelja mačaka.
 
Razlog za prevremeno ukidanje zabrane vlasti u regionu Rajna-Nekar objašnjavaju time da su se zbog vremenskih uslova mlade ševe već razvile i da im više ne preti opasnost od mačaka-lutalica u takvoj meri.
 
"Mačke na otvorenom su jedan od nekoliko faktora u zbog kojih su ševe bile ugrožene", saopštile su lokalne vlasti.
 
Nije isključeno da i sledeće godine situacija na leto bude ista kao ove godine, saopštili su zvaničnici u regionu, ali su dobili oštar odgovor od Nacionalne službe za zaštitu životinja.
 
"Naglo sprečavanje mačaka, koje su navikle da izlaze napolje da to učine, znači ogromna ograničenja i stres za životinje", navode u "Deutscher Tierschutzbund", najvećoj nemačkoj organizaciji za zaštitu životinja. 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

VIDEO: Medved upao na sahranu u Rumuniji

U rumunskom mestu Bordosiju u okrugu Mureš, na sahrani se pojavio medved koji je izazvao veliku paniku među sedamdesetak ljudi koji su došli da isprate preminulog.