U podrumu na Zvezdari živi 400 zmija

Porodica na Zvezdari već decenijama uzgaja neobične kućne ljubimce. U podrumu porodične kuće imaju oko 400 zmija različitih vrsta.
U podrumu na Zvezdari živi 400 zmija
Foto: Pixabay

Ovo je prva i najveća zvanična odgajivačnica reptila u Beogradu, registrovana u Ministarstvu za zaštitu životne sredine, prenosi RTS.

Vlasnik Predrag Radosavljević je prvi čovek u Srbiji kome je pošlo za rukom da na našim prostorima razmnoži egzotične gmizavce. Voli ih čitav život i ne boji ih se. Još kao dečak je skupljao zmije i donosio ih kući. Prva zmija, loptasti piton, stigao je još 1998. godine iz Afrike.
 
"U ovom trenutku imamo oko 300 do 400 zmija. Trenutak je i kad se rađaju nove mlade, pa ne mogu tačno i da ih prebrojim. Najčešće se drže loptasti pitoni, mada ja najviše držim udove. Loptasti piton je inače najčuvanija zmija u zatočeništvu, zato što ne raste veliki", kaže za RTS vlasnik odgajivačnice zmija Predrag Radosavljević i dodaje da su ove zmije toliko popularne, jer variraju po bojama i mutacijama.
Temperatura u podrumu je uvek oko 26 stepeni, a da bi ih nahranio Predragu je nedeljno potrebno oko 150 glodara. Za neke ljubimce je bio posebno vezan.
 
"Omiljene su mi bile Sneža i Aleksandra. Aleksandra je imala pet i po metara i ona je nažalost preminula odavno, pre nekih 15 godina. A Sneža je uginula 2017. godine i ona je imala pet metara i 80 kilograma", seća se Radosavljević.
 
Njegova deca igraju se sa zmijama kao sa domaćim životinjama.
 
Lea Radosavljević kaže da se ne boji zmija.
 
"One nisu uopšte opasne, naročito ove koje mi držimo. I moj brat i sestra isto vole da ih drže".
 
Vuk Radosavljević kaže da njegovi drugari često dolaze da bi se igrali sa zmijama. 
Ne treba da se bojimo zmija, kaže Peđa. Jer one ujedaju samo iz straha i veoma retko, a to, dodaje, ne boli.
 
"Taj prvi utisak koji je uglavnom negativan obično preraste u oduševljenje. Oni se oduševe, jer vide da nije ljigava, nije hladna, da neće da ih pojede, neće da ih ujede, neće da ih ugrozi i onda većina njih zapravo zavoli zmije. I većina i komšiluka i prijatelja kad god dođu obavezno siđu da vide je l’ imam nešto novo", objašnjava Predrag.
 
Druženje sa zmijama počelo je kao igra, pa postalo hobi, a zatim preraslo u posao. Danas ih uglavnom prodaje ili iznajmljuje za snimanje reklama, muzičkih spotova ili raznih emisija.

Teme

Zmije
  • Bojan

    07.10.2022 12:22
    Slažem se da ne trebamo da se bojimo zmija, ali ne i da su baš bezopasne. Neke ipak ujedom mogu da izazovu jak bol (nezgodan kod dece i osetljive grupe odraslih), smrtonosan otrov ili veći piton koji može da bukvalno proguta dete od 2-3 godine.
    Više edukacije i bolje poznavanje je definitivno potrebno.
  • 002211

    21.09.2022 09:10
    Pa, super.
  • xx

    21.09.2022 08:17
    zmije
    ne volim ni na slici da ih vidim

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

VIDEO: Medved upao na sahranu u Rumuniji

U rumunskom mestu Bordosiju u okrugu Mureš, na sahrani se pojavio medved koji je izazvao veliku paniku među sedamdesetak ljudi koji su došli da isprate preminulog.