Policija traži jaja retkog albatrosa na Novom Zelandu

Policija na Novom Zelandu istražuje nestanak četiri jaja iz zaštićene kolonije ugroženih ptica na Južnom ostrvu.
Tokom rutinskih provera utvrđeno je da su jaja toroe ili severnog kraljevskog albatrosa nestala s litice Tajroa Hed u blizini Danidina, saopštilo je Odeljenje za zaštitu prirode (DOC).
Tajroa Hed jedino je kopneno mesto na svetu gde se toroe razmnožavaju i potpuno je ograđeno. Regionalna upravnica operacija DOC-a Eni Volas rekla je da je nestanak vrlo neobičan događaj.
"Kolonijom se upravlja i prati godinama i čudno je da jaja nestanu bez traga. Još nije jasno šta se dogodilo, a mi prikupljamo snimke sigurnosnih kamera i razgovaramo s ljudima koji bi mogli imati relevantne informacije. Međutim, smatra se da su jaja možda uzeta jer nema znakova da su ih pojele grabljivice", kaže Volas.
 
Ptice su ugrožene klimatskim promenama, ribolovnim praksama, zagađenjem plastikom i gubitkom staništa, rekla je Volas. Sporo se razmnožavaju pa su sva jaja i mladunci važni za populaciju.
 
"Ovo je poražavajuće za naše osoblje koje je uložilo nebrojene sate u brigu o ovim pticama u izazovnim uslovima, rashlađujući ih tokom vrućih dana, radeći na sprečavanju napada muva i osiguravajući dopunsku hranu za pothranjene piliće."
 
Toroa je jedna od najvećih morskih ptica na svetu, s rasponom krila većim od tri metra. Preostalo je oko 17.000 ptica, a rasprostranjene su širom Južnog okeana. Većina se razmnožava na nekoliko ostrva u novozelandskom arhipelagu Čatam.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

Naučnici uspeli da kloniraju tibetanske koze

Kineski naučnici prvi put su klonirali tibetanske koze, koje su, uz jakove, konje i ovce, važna komercijalna stoka stanovnika Tibetanske visoravni, ali čija se rasa poslednjih godina degenerisala.