Zašto psi ne bi trebalo da piju vodu iz bare

Pas će sigurno ožedneti tokom šetnje u kojoj je bio aktivan, pa bara negde uz put može da mu postane privlačna. Treba li mu dopustiti da ugasi žeđ?
Zašto psi ne bi trebalo da piju vodu iz bare
Foto: Pixabay
Ne, kažu stručnjaci. Stajaća voda puna je bakterija i nečistoća koje psu mogu da nanesu štetu, objašnjavaju veterinari. Vlasnici bi trebalo da pokušaju da spreče pse da piju iz bara, prenosi Hina.
Ako je bara, na primer, blizu parkiranih automobila, moguće je da se motorno ulje pomešalo s vodom, a na poljskim putevima u barama može biti veštačkog đubriva.
Čak i da nema ni jednog ni drugog zagađivača, ova voda i dalje može biti štetna jer se u stajaćoj vodi često nalaze paraziti i larve. U njoj se mogu naći i bakterije iz urina miševa i pacova koji mogu da izazovu potencijalno fatalnu bolest leptospirozu.
 
Rizik je posebno veliki za pse koji nisu vakcinisani. Tipični znaci infekcije su groznica, gubitak apetita, proliv, povraćanje, krvarenje iz nosa i žućkasta boja sluznice.
 
Kako psa sprečiti da pije iz bare? Potrebno ga je uvek imati na oku i zaustaviti povikom "ne".
 
Dobro je uvek imati sa sobom flašu čiste vode, a ako je nema voda iz potoka uvek je bolji izbor od one iz neke bare jer je tekuća voda obično čistija.

Teme

pas

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

Naučnici uspeli da kloniraju tibetanske koze

Kineski naučnici prvi put su klonirali tibetanske koze, koje su, uz jakove, konje i ovce, važna komercijalna stoka stanovnika Tibetanske visoravni, ali čija se rasa poslednjih godina degenerisala.